Pasiunile copiilor de astăzi pot schimba lumea de mâine
Încă de când era mai mică, Sofia mi-a adresat întrebări la care îmi era greu să îi răspund fără să îi exemplific cu ajutorul unei fotografii, a unei enciclopedii sau a unui scurt documentar de pe internet. Cum luminează becul? De ce poţi muta programele la televizor cu telecomanda? Cât de mare este universul? De ce egiptenii foloseau hierogliefele? De ce îşi ţin pinguinii puii nou-născuţi pe picioare? Sunt întrebări de la care se pot naşte mari pasiuni. Dacă ştim cum să le răspundem. Şi dacă îi încurajăm pe copii să îşi urmeze aceste pasiuni.
sursa foto: freepik.com
Sunt sigură că aţi observat şi voi câtă dorinţă de cunoaştere au copiii noştri, cu cât interes citesc enciclopediile despre animalele preferate, cu câtă uşurinţă reţin nume imposibile de dinozauri sau cu câtă răbdare construiesc castele şi avioane în camera lor. Cu câtă plăcere lipesc, desenează, decupează, cântă şi dansează, fac haine pentru păpuşi, vorbesc cu roboţii şi pluşurile lor. Cu câtă energie îţi povestesc despre lucrurile care chiar le plac.
Sunt uimită cu câtă pasiune îşi urmează copiii pasiunile.
De la documentare cu viaţa animalelor şi de la enciclopediile pe care i le-am cumpărat sau le-am împrumutat a început să crească interesul Sofiei pentru biologie. Aşa că acum mă uimeşte cu toate curiozităţile pe care le ştie despre animale şi mediul în care trăiesc. Le pronunţă numele uneori dificile, ştie ce dimensiuni au, cât trăiesc, cum îşi cresc puii sau ce specii sunt pe cale de dispariţie. Are planuri mari şi pentru viitor – când va creşte mare, ar vrea să salveze animelele în pericol şi să se asigure că nicio specie nu mai dispare, aşa cum s-a întâmplat cu multe până acum.
Pasiunea asta arzătoare a copiilor chiar are puterea de a schimba tot ceea ce e anapoda în lumea asta. Nu credeţi?
Acestea sunt câteva dintre enciclopediile preferate ale Sofiei. Poate şi voi aveţi un copil îndrăgostit de animale şi sugestiile ei îi vor prinde bine, cu siguranţă. Le găsiţi în librării, dar şi pe site-urile editurilor care le-au publicat.
Iată şi câteva mini-documentare, care sunt scurte şi pe care copiii le pot urmări cu uşurinţă. Ele arată trei dintre zonele cele mai interesante ale acestei planete frumoase: Galapagos, Amazon şi Madagascar. Sunt regiuni în care găsim o mare varietate de specii, unele atât de incredibile, încât par că vin din altă lume, altele care demonstrează modul în care a evoluat viaţa pe pământ.
Timp de 88 de milioane de ani, natura a evoluat, nestingherită, în Madagascar. Pe insulă trăiesc specii pe care nu le găseşti nicăieri în altă parte.
(P) De ce a selectat Sofia tocmai aceste documentare despre Galapagos, Amazon şi Madagascar? Pentru că de curând are un nou prieten care îi împărtăşeşte pasiunea pentru animale. E vorba despre Dino, dinozaurul simpatic de la Danonino. El a pus în fiecare pachet de brânzică câte un magneţel cu animale din aceste trei zone geografice. În total, 15 magneţi care alcătuiesc o hartă a biodiversităţii. E un mod jucăuş în care copiii îşi pot hrăni pasiunea şi pot întregi cultura generală.
Cum arată magneţeii, dar şi cât de interesante sunt animalele din Galapagos, Amazon şi Madagascar vă arată Sofia 🙂 Eu vă garantez că harta aceasta pe care o pot compune cu ajutorul magneţilor le va stârni curiozitatea şi îi va face să citească mai mult despre fascinanta lume a animalelor. Şi poate vor încerca şi ei să salveze biodiversitatea planetei noastre şi să schimbe în bine lumea în care trăim.
COMENTARIILE TALE