Pătuţ pentru bebeluş? Mai bine o cutie.
Ştiam, din auzite, despre celebra cutie de carton pe care mamele din Finlanda o primesc atunci când dau naştere unui copil. Nu citisem, însă nimic despre asta şi nici nu îmi imaginam cât de importantă este pentru bebeluşi şi părinţii lor. Avem şi noi trusoul nou-născutului, un ajutor de la stat pe care familiile îl primesc la naştere, dar eficienţa lui nu se compară cu banala cutie de carton a finlandezilor.

Cutia bebeluşului în Finlanda anului 1947
sursa foto: Muzeul Muncii din Finlanda şi bbc.com
De aproape 80 de ani încoace, în Finlanda, mamele primesc haine, scutece, biberoane, un sac de dormit, o păturică, produse pentru baie, jucării şi o salteluţă. Totul e rânduit într-o cutie care devine pătuţ. Mamele pot opta pentru un ajutor în bani, de circa 140 de euro, însă 95% dintre ele aleg banala cutie de carton, pentru că ceea ce conţine valorează mult mai mult.
Acest cadou, acordat an de an în cadrul unui program care a devenit politică de stat, a dus la reducerea semnificativă a mortalităţii infantile. Acum e aproape 0, însă în anii ’30 mureau la naştere aproape 90 din 1.000 de bebeluşi. Cum a reuşit o cutie de carton perfomanţa asta? E simplu:
- Ajutorul e acordat cu o condiţie: femeia însărcinată trebuie să facă analize prenatale în primele patru luni de sarcină. Aşa a fost încurajat controlul medical, care a depistat la timp eventualele probleme ale fătului.
- Când a fost introdus acest ajutor de stat, în 1938, Finlanda era o ţară săracă. Puţine familii îşi permiteau o cameră specială pentru copil sau măcar un pătuţ separat pentru nou-născut. Mulţi bebeluşi mureau sufocaţi pentru că dormeau cu părinţii în primele săptămâni de viaţă. Cutia de carton, devenită pătuţ, a salvat multe vieţi.

Cutia este dăruită tuturor viitoarelor mame din Finlanda
sursa foto: finland.fi
Treptat, cutia a devenit o tradiţie. Sigur, conţinutul său s-a modificat în timp. Au dispărut scutecele de pânză, au apărut cele de unică folosinţă. Ultima noutate este cartea de poveşti, care a fost adăugată printre hăinuţe şi biberoane, ca mod de a încuraja lectura.
Pentru Finlanda, cutia de carton este un simbol care uneşte mamele din diverse generaţii şi asigură tuturor copiilor un început egal în viaţă. Modelul este preluat acum de mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Statele Unite sau Australia. De ce nu şi la noi?
Articol bazat pe: Why Finnish babies sleep in cardboard boxes, BBC; Why babies should sleep in cardboard boxes, Washington Post
Citeşte şi: Tot mai puţini copii, prea puţini
COMENTARIILE TALE