Pentru toate super-mamele din lume – voi vă odihniţi vreodată?
Închideți puțin ochii și uitați-vă la voi de departe. Vedeți cum vă treziți dimineața foarte devreme, deși uneori ați vrea să faceți bucăți ceasul deșteptător, cum faceți de mâncare și puneți masa, cum îi treziți pe cei mici ca să meargă la școală sau la grădiniță? Cum le spuneți vorbe dulci și îi mângâiați ca să reușiți să îi trageți din patul cald unde mai dormitează încă. Vă vedeți?

Vedeți apoi cum mâncați împreună, grăbindu-i mereu pentru că mai trebuie să se îmbrace, să se spele, să își pună ghiozdanul în spate și să ajungeți cu ei la timp la școală sau la grădi? Vă vedeți apoi gonind spre serviciu, unde urmează ore în șir de muncă, ședințe, planificări, alergătură, întâlniri, uneori discuții în contradictoriu mult prea aprinse, care vă storc de energie?
Așa-i că apoi alergați înapoi spre casă, iar în drum vă opriți să îi luați și pe copii de la școală sau grădiniță? Și le ascultați povestirile cu răbdare, îi încurajați pentru desenul frumos, pentru 10-le de la mate, pentru noul prieten pe care și l-au făcut. Și apoi treceți pe la magazine să cumpărați ceva de mâncare, gătiți și puneți masa de seară, îi ajutați să facă teme, apoi jucați v-ați-ascunselea și faceți construcții din cuburi, Îi grăbiți cu baia, le citiți povești și vă asigurați că au adormit liniștiți.
Da, așa sunteți, zi de zi. Așa sunt mamele – zâmbesc, se tem, obosesc, se sperie, muncesc, îmbrăţişează, sărută, luptă, învaţă, povăţuiesc, glumesc, ceartă, speră, mângâie, dăruiesc.
Mamele dau totul în fiecare zi. Dar ar trebui să și respire, să ia o pauză, să se gândească și la ele, să aibă grijă de ele.
Mi-am dat seama cât de puțin timp au mamele pentru ele când am început să citesc despre o problemă de sănătate a femeii despre care nu știam, dar cu care aș putea să mă confrunt în viitor și eu, și voi.

Nu știam că incontinența urinară afectează atât de multe femei, fie în timpul sarcinii, fie după naștere sau la menopauză. Nu știam că pierderile de urină pot fi declanșate de stres și pot apărea la orice vârstă.
Dacă pierdeți urină atunci când râdeți, tușiți, strănutați sau ridicați ceva, sau dacă simțiți nevoia urgentă și fără avertizare de a merge la toaletă, probabil suferiți de incontinență de stres. Puteți chiar să aveți pierderi fără să vă dați seama*.
E bine să consultăm un medic urolog în acest caz, pentru a vedea exact care este cauza incontinenței urinare și pentru a exclude afecțiuni mai grave. Multe femei trăiesc cu această problemă, mai ales că există remedii naturale și simple care le pot ameliora starea și un ajutor neașteptat gândit special pentru ele 😊

Majoritatea cauzelor care duc la incontinență urinară de stres sunt legate de slăbirea țesuturilor care sprijină diverse structure ale corpului, în acest caz vezica urinară(…) Mușchii, ligamentele și țesuturile moi au nevoie de nutrient vitale pentru a funcționa la un nivel normal. A vă revizui dieta, pentru ca aceasta să fie cât mai sănătoasă, este un pas important în vindecarea bolii.
Asta recomandă dr. Marilyn Glenville, membră a Societății Regale de Medicină, cu un doctorat la Cambridge și peste 25 de ani de experiență în medicină nutriționistă în Marea Britanie și Statele Unite. Am citat din lucrarea ei Cartea Sănătății Femeii, apărută și în România*.
Tot dr. Marilyn Glenville spune că cel mai important lucru pe care îl pot face femeile, fie că se confuntă cu această problemă, fie că vor să evite asta, este să facă exerciții prin care să își întărească planșeul pelvian.
Și suplimentele alimentare pot ajuta.
Vitamina A poate ajuta organismal să fabrice colagen și să întărească cartilajele care mențin în poziție organele din zona pelviană. Vitamina C cu bioflavonoide ajută la formarea de colagen în țesuturi, iar Calciul și Magneziul îmbunătățesc controlul mușchilor vezicii urinare,
recomandă dr. Marilyn Glenville.

(P) Ajutorul neașteptat vine din partea Always, care a adus și în România gama de absorbante pentru incontinența urinară Always Discreet. Always precizează că acestea au protecție care împiedică lichidul să treacă peste margini și o tehnologie care nu le lasă să se umezească pentru că transformă lichidul în gel. Absorbantele neutralizează mirosurile neplăcute și, ceea ce mi s-a părut de foarte mare ajutor, pot absorbi de patru ori mai mult lichid decât cele pentru menstruație. Se găsesc sub formă de absorbante zilnice și absorbante pentru incontinență, cu un strat subțire și puternic absorbant, precum și sub formă de chilot de unică folosință ce oferă protecție și confort de până la 100%.
Ce-ar fi să luăm o pauză din când în când, să ne gândim și la noi, să nu ne rușinăm, să vorbim cu medicul, să găsim soluții, să alegem cu mai multă grijă ceea ce mâncăm, să facem exerciții fizice. Ce-ar fi să avem mai multă grijă de noi?
*Articolul se bazează pe informații din:
- Cartea sănătății femeii, Marilyn Glenville, editura All, 2011 (pag. 292-293)
- Incontinența urinară, National Institute of Health, Office of Reasearch on Women’s Health
- Incontinența urinară la femei, US Department of Health, Office on Women’s Health
- Urinary Incontinence in Women, Always Discreet
COMENTARIILE TALE