Pericolul depresiei la copii

O bună prietenă mi-a povestit despre fiica ei, adolescentă, care se schimbase atât de mult încât nu o mai recunoştea. Era apatică, nu îi mai vorbea, nu o mai interesau şcoala şi nici alte activităţi. A aflat, mai târziu, că avusese chiar gânduri de sinucidere.

depresia la copii

sursa foto: pixabay.com

NU, NU E UN CAZ IZOLAT. Şi asta mă sperie. În Romania, cazurile de depresie s-au înmulţit. Iar jumătate dintre ele apar la copiii de până la 14 ani. Oricât de mult aş vrea să îndulcesc tonul acestui articol, nu pot. Pentru că suicidul a devenit, şi la noi, a patra cauză de deces la copiii între 10 şi 15 ani.

Nu cred că acestea sunt simple statistici. Cred că mediul în care cresc copiii noştri este atât de derutant, haotic, obositor, lipsit de modele şi valori, încât îi afectează mai mult decât vrem noi să credem. Noi înşine suntem o parte din problemă. Pentru că de multe ori nu vedem, nu ne dăm seama sau nu ne facem timp să observăm problemele cu care se confruntă copiii noştri.

Nu sunt psihiatru şi nu pot să mă erijez într-unul. Am încercat, însă, ca părinte, să aflu mai multe despre primele semne ale depresiei la copii, astfel încât să le pot recunoaşte:

• Este nervos, trist şi iritabil
• Nu se mai bucură de lucrurile care îl făceau fericit
• Refuză să mănânce şi slăbeşte vizibil
• Doarme puţin noaptea şi este obosit mereu
• Nu mai participă la activităţile de familie sau cu prietenii
• Este lipsit de energie, nu se poate concentra

Până în anii ’80, depresia la copii nu era nici măcar recunoscută. Acum, în Statele Unite, unul din 20 de copii şi adolescenţi trec prin cel puţin un episod de depresie până la vârsta de 19 ani.

 

Articol bazat pe:
20 signs and symptoms of childhood/teen depression – Psychology Today
Childhood Depression: What Parents Can Do To Help – American Academy of Pediatrics
Depression in Children and Adolescents – Child Development Institute

P.S.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. O dată pe săptămână îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

 

Citeşte şi:

  • parinti
    Părinţii sunt nemuritori

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *