Pericolul din aer. Particule din emisiile poluante au fost găsite în placentă
Particule din emisiile poluante au fost identificate în placentă, iar acesta este un indiciu al faptului că fătul este expus direct la oxizii de carbon produşi de arderea combustibililor fosili. Cercetătorii au găsit zeci de mii de particule pe milimetru cub de ţesut placentar.
Studiul este primul de acest fel care arată că bariera pe care o reprezintă placenta poate fi penetrată de particulele inhalate de mamă.

sursa: revista Nature
Legătura dintre expunerea la aerul poluat şi creşterea incidenţei avorturilor, a naşterilor premature sau a bebeluşilor care se nasc cu o greutate mică a fost dovedită deja de mai mult timp. Numeroase studii au arătat că mama poate avea diverse reacţii inflamatorii la poluare şi că acestea afectează, la rândul lor, fătul.
Însă această nouă cercetare demonstrează că particulele prezente în placentă au un impact direct asupra bebeluşilor aflaţi în burta mamei. Iar problemele pe care le cauzează au consecinţe care se răsfrâng de-a lungul întregii vieţi.

sursa: evidenţa nanoparticulelor în ţesutul placentar, studiu revista Nature
Cercetarea privind particulele din placentă se bazează pe analiza a 25 de mame nefumătoare din oraşul belgian Hasselt. La fiecare dintre femei au fost identificate nanoparticule în peretele interior al placentei. Au numărat 20.000 de nanoparticule pe milimetru cub la mamele care locuiau aproape de străzile principale. La cele care aveau casa mai departe de zonele aglomerate, au fost găsite in jur de 10.000 de particule pe milimetru cub.
Cercetătorii au examinat şi placenta femeilor care au avortat din diferite motive şi au identificat particule chiar şi în cazul fetuşilor de numai 12 săptămâni.
Studiul continuă acum cu analiza sângelui fetal şi încearcă să determine dacă nanoparticulele pot modifica ADN-ul.

sursa: revista Nature
Poluarea aerului poate afecta fiecare organ şi fiecare celulă din corpul uman pentru că nanoparticulele au capacitatea de a ajunge în sânge. Miliarde de astfel de particule au fost identificate în inima copiilor care trăiesc în oraşe. Au fost găsite şi în urina copiilor de şcoală. Mai exact, 10 milioane de nanoparticule pe mililitru au fost identificate în urina copiilor între 9 şi 12 ani. Iar asta arată că aceste particule pot migra din plămâni în toate celelalte organe.
La nivel mondial, 2 miliarde de copii (90% dintre toţi copiii planetei) sunt expuşi la un nivel de poluare peste cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 17 milioane de bebeluşi locuiesc în zone unde aerul este de şase ori mai toxic decât normele permise.
Sunt puţine lucruri pe care le pot recomanda experţii mamelor şi femeilor însărcinate, pentru că soluţia stă în lupta constantă împotriva poluării şi asta ţine de guverne şi de politici mondiale. Însă noi, mamele şi viitoarele mame, putem încerca să nu plimbăm copiii în zone foarte aglomerate şi nici în timpul orelor de trafic intens. Cam asta e tot ce putem face. Şi putem cere propriilor noştri guvernanţi să ia măsuri concrete pentru a reduce nivelul de poluare, mai ales cel din marele oraşe.
Articol bazat pe studiile:
1. Ambient black carbon particles reach the fetal side of human placenta, Nature
2. Children’s Urinary Environmental Carbon Load. A Novel Marker Reflecting Residential Ambient Air Pollution Exposure?, U.S. National Library of Medicine
3. Danger in the Air, Unicef
COMENTARIILE TALE