“Perlele” elevilor de la examene. Nu e nimic de râs.

Ce-ar fi să nu mai râdem de elevii care dau examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Naţională? De modul în care se exprimă şi de notele pe care le iau? În fiecare an, pe vremea asta, sunt publicate aşa-numitele “perle” de la probele scrise de limba română, de care ne amuzăm copios. Nu ne punem niciodată problema că orice astfel de “perlă” este şi rezultatul eşecului nostru. Sigur, sunt mulţi elevi care chiar nu dau pe la şcoală. Dar nu despre ei vorbesc.

examen, bacalaureat, evaluare nationala

sursa: europapress.es

În şcoală nu încurajăm curiozitatea, spiritul critic şi nici gândirea logică. Nu încurajăm lectura cu sufletul şi mintea deschise. Îi punem să facă, de mici, fişe de lectură care omoară orice urmă a cititului de plăcere. Atunci când deschid o carte, au mereu în cap temele pentru şcoală. Cum să intre în poveste, cum să observe personajele, cum să iubească atmosfera din carte?

De câte ori se dezbate, liber, în clasă, vreo carte? De câte ori sunt încurajaţi să pună întrebări, să identifice idei? Esenţa oricărui text literar se pierde printre definiţii inutile şi comentarii învăţate pe de rost pentru a trece de teza sau de examenul următor.

“Perlele” elevilor sunt şi “perlele” sistemului de învăţământ pe care ne încăpăţânăm să nu îl schimbăm.

P.S.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. O dată pe săptămână îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

 

Citeşte şi:

  • Clasa pregătitoare. Privind înapoi cu mânie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *