”Pot singur.” Când copiii ne arată cât de repede cresc.
Sunt fascinată de puterea copiilor de a încerca o dată şi încă o dată până când reuşesc să facă ce şi-au propus. Se întâmplă asta încă de când sunt foarte mici. Se ridică în picioare de sute de ori şi tot de atâtea ori cad în fund, doar pentru a se ridica din nou. Până când stau mândri şi se uită în jur cu zâmbetul larg pe făţuca lor mică, fericiţi că au reuşit singuri.
Apoi se luptă să ridice un castel cât mai înalt din cuburile de lemn. Se chinuie, cu mâna lor mică şi nesigură, să încropească un desen care seamănă, cât de cât, cu un papagal. Apoi vor să ajute în bucătărie, să facă ordine, să decupeze şi să lipească felicitări singuri.
sursa foto: pixabay.com
De la un an şi jumătate până când intră la şcoală – aceasta este perioada miilor de încercări şi a miilor de mici reuşite care îi fac oameni mari. Este perioada autonomiei şi a iniţiativei, aşa cum o denumeşte şi o explică Erik Erikson, psiholog şi teoretician al stadiilor de dezvoltare psiho-socială.
Copiii între 18 luni şi 3 ani: autonomie/ruşine
Între un an şi jumătate şi trei ani, copiii încep să îşi declare independenţa. Ei merg în picioare, îşi iau singuri jucăria pe care o doresc, încep să îşi aleagă hainele cu care ies afară, la joacă, sau mâncarea pe care o vor la masă. Este o perioadă în care noi, părinţii, trebuie să îi lăsăm să exploreze şi să îi încurajăm, mai ales atunci când nu reuşesc din prima încercare.
Este perioada în care copiii îşi dezvoltă voinţa, devin mai siguri pe ei şi pe abilităţile lor. Nu trebuie criticaţi sau controlaţi prea tare, pentru că îşi pierd dorinţa de a încerca şi vor simţi ruşine, sentimente care se vor accentua în timp.
Copiii între 3 ani şi 6 ani: iniţiativă/vinovăţie
Sunt ani în care copiii sunt extrem de activi şi se dezvoltă foarte rapid. Este perioada în care fac cunoştinţă şi încep să interacţioneze cu cei din jur. Acum îşi exersează abilităţile sociale, inventează jocuri, planifică activităţi. Au iniţiativă şi sunt dornici să ia decizii. Pentru părinţi e o perioadă dificilă pentru că cei mici fac gesturi şi au jocuri uneori periculoase. Noi trebuie să găsim echilibrul între a da libertate copiilor noştri şi a fi siguri că aceştia nu se rănesc.
Dacă nu sunt lăsaţi să aibă idei şi să ia decizii, prin critici constante sau pedepse, copiii dezvoltă un sentiment de vinovăţie şi nu vor mai avea curajul să ia iniţiativa. Vor fi mereu cei care îi vor urma pe ceilalţi.
Pentru perioada aceasta specială din viaţa copiilor, vă recomand o carte frumoasă: Singură la cumpărături. Vă poate ajuta să vorbiţi cu cei mici despre gesturile, dorinţele şi micile lor victorii de fiecare zi.
Povestea e simplă şi duioasă. Pentru copiii de până la şase, şapte ani e plină de semnificaţii. Ei se vor regăsi în micuţa Midori, care merge pentru prima dată la cumpărături singură. Îi este teamă, dar îşi adună tot curajul. E atentă în jur şi îşi aminteşte sfaturile mamei, dar chiar şi aşa trece prin multe încercări. E aproape să piardă banii, cade şi se juleşte, se fereşte în ultima clipă de o bicicletă care trece în viteză. La magazin, nimeni nu îi aude glasul mic, dar Midori găseşte o soluţie ca să se facă auzită şi să se întoarcă acasă cu laptele de care avea nevoie mama sa.
Singură la cumpărături este o poveste potrivită pentru toţi micii noştri eroi, care vor să ne dovedească în fiecare zi cât de mult au crescut şi cât de viteji pot fi. Deşi ei sunt doar un boţ de om, nu mai mari decât un ursuleţ de pluş.
Articol bazat pe informaţii din:
Erik Erikson’s Stages of Socio-Emotional Development, Child Development Institute
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂
COMENTARIILE TALE