Prima lege a educaţiei. Ce avem de învăţat de la A.I. Cuza.
În 1864, în ţara noastră se adopta prima Lege asupra Instrucţiunii a Principatelor Unite Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. A fost prima lege care reglementa fiecare aspect al învăţământului de stat şi privat şi introducea educaţia obligatorie şi gratuită. Am citit documentul de la cap la coadă şi am fost uimită să descopăr principii cu adevărat moderne, de la care am avea de învăţat şi astăzi.
Școala ,,Ion Creangă” din Humulești (sursa: Muzeul de Istorie și Etnografie Tg. Neamț)
Iată câteva dintre prevederile legii din 1864:
- învăţământul se împarte în public şi privat,
- învăţământul public este: primar, secundar şi superior,
- învăţământul elementar este obligatoriu şi gratuit pentru copiii de la opt la 12 ani,
- învăţământul elementar cuprinde următoarele obiecte de studiu:
1. citirea
2. scrierea
3. catehismul
4. noţiuni de igienă
5. gramatică
6. geografie
7. istoria şi dreptul administrativ al ţării
8. aritmetică şi sistemul legal al măsurilor şi greutăţilor - vor putea să nu îşi înscrie copiii la şcoala publică părinţii care dovedesc că le oferă educaţie acasă sau în instituţii private,
- niciun maistru, industriaş sau arendaş nu va primi în slujba sa un copil mai mic de 12 ani şi îl va angaja numai după ce acesta va prezenta certificatul de învăţătură.
- părintele va primi avertisment de la învăţător şi apoi de la consiliul local dacă nu îşi trimite copilul la şcoală. Dacă va continua să nu îl aducă la şcoală, părintele va primi amendă de 20 de parale la oraşe şi de 10 parale la sate pentru fiecare zi lipsă. În caz de recidivă, amenda se va dubla.
Învăţământul obligatoriu era sarcina statului în ceea ce priveşte personalul didactic, administrativ şi materialul necesar didactic şi în grija consiliilor locale pentru imobilele în care învăţau copiii şi lemnele de încălzire.
Existau licee doar în: Bucureşti (două), Iaşi, Craiova, Botoşani, Buzău, Focşani şi Bârlad.
Existau patru tipuri de facultăţi: Filosofie şi litere, Drept, Medicină şi Ştiinţe fizice, matematice şi naturale.
Ce spuneţi? Destul de modernă lege pentru anul 1864, nu-i aşa? Dacă vreţi să consultaţi legea în întregime, o găsiţi aici.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂
Bună ziua! Pentru maximă corectitudine, se poate menționa că, fotografia face parte din patrimoniul Muzeului de Istorie și Etnografie Tg. Neamț și prezintă o clasă din învățământul primar de la Școala ,,Ion Creangă” Humulești. Mulțumesc! Zi frumoasă!
Va multumesc mult pentru precizare. Voi adauga la sursa fotografiei si aceste informatii. Numai bine!