Prima naştere. În aşteptarea magiei.

O legătură intimă se creează cu bebeluşul tău încă din primele momente de viaţă. Relaţia dintre mamă şi nou-născut este foarte puternică încă din primele zile. Asta ni se promite în fiecare carte despre maternitate. Nimic nu e adevărat. După ce am născut, mă aşteptam să ajung în cer şi să cobor înapoi pe pământ pe aripi de înger. Am simţit asta, însă nu în primele minute de viaţă ale fiicei mele. Nici măcar după o săptămână. A fost nevoie să treacă două luni bune până să mă pot bucura că sunt mamă şi că ea este copilul meu. Şi că am devenit o familie.

nou nascut educatiecudragostesursa foto: publicdomainpictures.net

Cel mai greu lucru atunci când devii părinte pentru prima dată este să faci faţă prăpastiei uriaşe dintre aşteptările pe care le ai şi realitate.

Carl Jung spunea asta încă din 1925. Şi nu este de vină numai depresia post natală. Într-adevăr, aceasta afectează 13% dintre mame şi 10% dintre taţi, erodându-le relaţia şi atmosfera în proaspăta familie. Chiar şi când depresia îi ocoleşte pe părinţi, tranziţia la noul statut este foarte stresantă.

* Momentele de anxietate sunt dese, iar armonia pe care cuplul o avea până atunci este tulburată.
* Părinţii pot începe să se simtă captivi în noul rol pe care îl au.
* Responsabilitatea faţă de nou-născut este unul dintre cele mai stresante sentimente ale acestei perioade.
* Soţii nu mai au timp să discute.

* Orice rutină sau obiceiuri aţi avut înainte de naştere, au dispărut.
* Oboseala se accentuează pe zi ce trece. Ziua se confundă cu noaptea şi invers.
* Naşterea bebeluşului accentuează rolurile tradiţionale ale mamei şi tatălui în cadrul familiei, chiar dacă cei doi aveau un alt tip de comportament până atunci.

 

Când toată viaţa se schimbă, se răstoarnă, te ameţeşte, te îngrijorează, te stoarce de putere cum să poţi simţi miracolul naşterii? Abia când furtuna se domoleşte tu şi copilul tău puteţi deveni unul. Calmi, încrezători, zâmbitori, cu adevărat binecuvântaţi.

 

Articol bazat pe o analiză din Psychology Today (The Rocky Transition to Parenthood by Jessica Grogan)

P.S.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. O dată pe săptămână îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

Citeşte şi:

 • tipam la copii
  Îi certăm, îi criticăm, îi mustrăm, îi cicălim… îi înstrăinăm

You may also like...

3 Responses

 1. Marina says:

  Da, nici eu nu am simțit feeria în primele zile. Așa credeam că va fi, dar nu a fost, și cred ca nici nu contează asta. Nu ne face mame mai puțin, sunt niște fericite cele care simt din prima vibe-ul de împlinire, iar eu sunt la fel de fericita chiar dacă am fost copleșită de moment, nu chiar în al nu știu câtelea cer.

  • Marina, e bine ca ne-ai povestit si tu experienta ta. Asa, viitoarele mame vor sti ca nu e nicio problema daca nu simt magia din primele clipe. Nu le face mai putin mame, asa cum spui tu 🙂

 1. July 7, 2015

  […] Citeşte şi: Prima naştere, în aşteptarea magiei […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *