Propun lecţii de internet la şcoală. Obligatoriu.

Copiii de astăzi sunt copiii internetului. Oricât am vrea să îi oprim, să le interzicem, să le limităm accesul e imposibil. Lumea lor se învârte în jurul internetului. Acolo sunt cărţile, ziarele, revistele, telefonul, televizorul, acolo sunt toate informaţiile din lume, dar şi jocurile şi grupul de prieteni. Trebuie să recunoaştem: cel puţin jumătate din viaţa lor este legată, într-un fel sau altul, de internet.

copiii si internetul

Tocmai de aceea, cred că internetul ar trebui predat în şcoală, alături de citire, literatură, matematică, ştiinţe sociale şi toate celelalte materii. Şi nu vorbesc despre lecţii de programare, ci despre lecţii de navigare pe internet. Copiii trebuie să ştie cum să îl folosească pentru documentare şi informare, pentru că au norocul incredibil de a avea acces la toată enciclopedia lumii. Dar trebuie învăţaţi şi să îl folosească în siguranţă, pentru că poate fi atât de periculos.

Internetul ar trebui să fie o materie încă din clasa I, de când învaţă să citească. Uitaţi-vă la datele din studiul realizat de Salvaţi Copiii. Veţi vedea că au acces la internet de la o vârstă fragedă. Şi tot de atunci sunt expuşi pericolelor de pe reţelele de socializare.

copiii si internetul studiu Salvati Copiii

 

În online este o lume întreagă, copilul nu este în reţea doar cu prietenii lui, aici pot apărea pericole pe care copilul nu le poate identifica: cyberbullying sau ademenirea de persoane necunoscute, sunt doar două dintre ele.

a arătat Georgiana Roşculeţ, psiholog şi coordonator de programe la Salvaţii Copiii, în cadrul unei conferinţe organizate de Social Moms. Iar datele din studiu confirmă asta.

În loc să spunem – eu nu îmi las copilul pe internet, nu îi permit să joace jocuri online, i-am interzis să intre pe reţelele de socializare – mai bine să îl învăţăm cum să folosească internetul pentru a învăţa, a socializa şi a se juca în siguranţă.

Hai să folosim mai mult internetul în sălile de clasă, pentru ca el să fie perceput ca un prieten în procesul de învăţare. Profesorii au acum la îndemână mai multe resurse, printre care şi platformele digitaliada şi oradenet. Chiar şi aici, pe site, la rubrica #şcoaladepeinternet, găsiţi articole ce pot fi folosite pentru a face orele de curs mai interesante.

Şi acum, ce-ar fi să începem deja primul curs de internet cu:

  • pe internet sunt zeci de milioane de oameni,
  • tot ceea ce faci pe internet poate fi văzut de toată lumea,
  • toată lumea poate pune informaţii pe internet, de orice fel.

Putem continua cu:

  • nu adăuga în lista de prieteni persoane pe care nu le cunoşti în viaţa reală,
  • nu da informaţii personale pe internet,
  • nu vorbi cu persoane pe care nu le-ai cunoscut faţă în faţă…

Ce credeţi că ar trebui să le mai spunem copiilor?

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *