Radiografia unei iubiri infinite

Am văzut zeci de opere de artă, am citit poezii, romane şi sute de articole ale mamelor din toată lumea care descriu dragostea infinită pentru copiii lor. Simt iubirea asta absolută în fiecare secundă, cu tot sufletul şi cu fiecare terminaţie nervoasă a corpului meu. La fel ca şi voi.

Dar niciodată nu am văzut cum arată legătura între mamă şi copil în forma sa brută, fără culoare, fără cuvinte, fără metafore. Aşa arată, ca în această imagine RMN a unei mame şi a băieţelului ei de 2 luni. Ştiinţă pură care arată iubirea pură.

legatura mama copil RMN

sursa foto: MIT Lab, Rebbecca Saxe

Nu, copilaşul nu are nicio problemă medicală. Şi nici mama lui. Imaginea RMN – prima de acest fel din lume – este realizată de o echipă de neurocercetători de la Massachusetts Institute of Technology. Niciun moment bebeluşul nu a fost pus în pericol  – la RMN se aplică un câmp electromagnetic în spectrul radio, copilul nu a fost expus la radiaţii şi i-au fost protejate urechile de zgomotul aparatului.

Pentru cercetători, această imagine în premieră a deschis noi căi de a compara creierul unui copil cu acela al unui adult. Creierul unui bebeluş este mai fin şi mai închis la culoare pentru că îi lipseşte materia albă pe care o va acumula în timp, pe măsură ce va învaţa lucruri noi.

Pentru noi, mamele, imaginea e punctul de pornire în aventura vieţii noastre. Pentru că noi suntem pionul central care va modela această materie albă şi va da formă creierul unui copil. Modul în care îi vorbim, îi cântăm, îi povestim, dragostea cu care îl strângem în braţe, sfaturile pe care i le dăm, experienţele pe care le trăim împreună, toate, absolut toate aceste trăiri pun bazele a ceea ce va fi copilulul nostru în viitor.

Dar imaginea aceasta mai arată ceva, la fel de important. E îmbrăţişarea unei mame şi a bebeluşului său. A oricărei mame, de oriunde şi de oricând. Poate fi a mea sau a ta. E însăşi natura umană, cu ceea ce are ea mai bun – dragostea infinită a unei mame pentru copilul său. 

rmn bun tot

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

 

Articol bazat pe informaţii din:
Why I Captured this MRI of Mother and Baby, Smithsonian Magazine

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *