Răţuşca drăguţă care se plimbă în cadă e… periculoasă

Uitaţi-vă în baie la răţuşca de plastic care stă pe marginea căzii aşteptând nerăbdătoare următoarea baie a puiului vostru. E atât de drăguţă, cu zâmbetul ei larg, pregătită mereu de joacă, nu vi se pare? Eu îmi amintesc şi acum răţuştele galbene fără de care Sofia nu voia să facă baie. Sunt convinsă că şi voi aveţi cel puţin una la fel.

Atunci e bine să ştiţi că răţuşca cea prietenoasă e un focar de infecţie. Apa mâloasă care rămâne în interiorul ei, şi cu care copiii stropesc apoi totul în jur, e plină de bacterii care pot cauza infecţii ale ochilor, urechior şi stomacului.

ratusca de baie plina de bacterii

sursa foto: pixabay.com

Două echipe de cercetători – americani şi elveţieni – au testat 19 tipuri diferite de jucării de baie din cauciuc sau plastic. Fiecare astfel de jucărie de apă avea 75 de milioane de bacterii pe centimetru pătrat, un nivel foarte ridicat. Mai mult, patru din cinci conţineau bacteriile Legionella şi Pseudomonas aeruginosa, asociate adesea cu infecţiile grave transmisibile în spitale. 

jucarii de baie pline de bacterii

jucarii de baie pline de bacterii

sursa foto: Institutul Federal Elveţian pentru Ştiinţa şi Tehnologia Apei

De vină este materialul polimeric flexibil din care sunt făcute jucăriile şi apa care se acumulează înăuntru prin micul orificiu pe care îl are fiecare răţuşcă ce pluteşte pe apă.  Totul este potenţiat de temperaturile mai ridicate şi de mediul umed din baie.

Suntem expuşi la microbi şi bacterii în permanenţă. Jucăriile de apă sunt periculoase mai ales pentru copiii mici, cu sistemul imunitar încă slab dezvoltat. Cel mai simplu este să spălăm jucăriile în mod regulat cu apă curată şi săpun. Cel mai sigur este să cumpărăm răţuşte fără orificiu, sau să astupăm cu lipici acel orificiu. Nu mai e la fel de amuzant pentru copii, dar previne posibilele infecţii,

ne sfătuieşte Frederik Hammes, care a condus grupul de cercetători de la Institutul Federal Elveţian pentru Ştiinţa şi Tehnologia Apei.

Aşa că, voi ce faceţi cu răţuşca cea drăguţă din cadă?

 

Articol bazat pe studiul:
Ugly ducklings-the dark side of plastic materials in contact with potable water, revista Nature

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *