Să faci școală online nu e simplu deloc. Dar se poate.
Au fost doar două luni de izolare completă în timpul stării de urgență, însă pentru copiii noștri izolarea a durat mai mult și continuă și acum. Când anul școlar se va fi terminat, vor fi patru luni de cursuri online. Patru luni în care copiii și profesorii deopotrivă s-au văzut doar pe Zoom, Google Classroom, WhatsApp sau alte platfome virtuale.
Pentru Sofia, acum în clasa a V-a, a fost tare greu. E o fire sociabilă, e volubilă, mereu cu idei de jocuri în pauzele de la școală, mereu cu dorința de a-și întâlni prietenii. În prima lună de carantină a simțit din plin singurătatea. Chiar dacă a început imediat să facă ore online și să aibă un orar stabilit, exact ca în timpul școlii, nu i-a plăcut interacțiunea asta. Ba chiar îi accentua starea de neliniște și de singurătate.
S-a adaptat, însă, ușor, ușor. S-a mai acomodat noii situații. Nu îi place nici acum, tânjește după școala adevărată, așa cum o numește ea, însă e mult mai implicată și mai activă la cursurile online. S-a întâmplat asta și pentru că profesorii de la școala ei și-au schimbat puțin abordarea. Și-au dat seama că o oră în spațiul virtual nu poate fi la fel ca cea din sala de clasă și că cinci ore în online sunt multe pentru un copil, dacă nu îi oferi și altfel de conținut.
Așa că au adaptat orarul rapid, au adăugat chiar și o oră de sport și una de dans, în care copiii se zbenguie și fac exerciții ca să se dezmorțească în camerele lor, alături de profesori. Ce chirăială veselă e atunci!
La ora de arte, profesoara îi poartă prin muzee care pot fi vizitate virtual, le pune mini-documentare despre pictori și îi încurajează să fotografieze cu telefoanele ceea ce văd în jur, dar cu atenție la lumină și la detaliile minunate pe care natura le oferă.
La muzică ascultă marile opere clasice și vizionează documentare despre viața marilor compozitori, ba chiar au avut de recunoscut diversele instrumente care se aud într-o bucată muzicală. Le-a plăcut tare mult.
La matematică, profesoara a îmbinat fracțiile zecimale grele și elementele de geometrie pe care le studiază acum cu proiecte creative inspirate de Euclid sau cu un documentar despre satele din Burkina Faso unde localnicii își decorează casele din pământ cu incredibile modele geometrice.
În fiecare seară, pe grupul de whattsup comun al elevilor și profesorilor apare câte o poveste citită, astfel încât copiii să adoarmă liniștiți și cu gândul la personaje din lumi imaginare.
Nu, școala online nu e simplă deloc și nu e ușor să te adaptezi, ca profesor, pentru a reține atenția copiilor fără să îi obosești, pentru a-i face să rămână interesați de materia ta într-un mod inovativ și creativ. Perioada aceasta de cursuri online a reinventat școala și mi-aș dori tare mult ca deschiderea aceasta către nou și noncoformism în modul de predare să se păstreze și în momentul în care copiii vor reveni în bănci, iar profesorii la catedră. Numai așa vom putea transforma perioada aceasta de izolare îngrozitoare în ceva de care să beneficieze copiii în viitor.
(P) În timpul orelor online am înțeles cât de important este să aduci în fața elevilor și altfel de experiențe de învățare. De aceea, mi-a plăcut să aud că există un proiect care îi învață pe copii despre tipurile de energie pe care ei înșiși le folosesc în viața de zi cu zi, dar le și explică pericolele și le dă sfaturi de utilizare în siguranță a gazului natural și a energiei electrice.
Acest program se desfășoară în mod normal în școli, iar elevii au la dispoziție tehnologia VR pentru a putea intra mai ușor în lumea virtuală. Însă anul acesta, cu școlile închise, programul s-a adaptat la mediul online, astfel încât să îi ajute pe copii și părinți în această perioadă dificilă. Așa că, acum este disponibil gratuit pentru elevii de clasa a IV-a. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă înscrieți copiii la o sesiune online interactivă și amuzantă la adresa de e-mail inscrieri@handsacross.ro. Grăbiți-vă, însă, vă puteți înscrie copiii doar până la data de 15 iunie.
În timpul sesiunii online, care durează 45 de minute, copiii vor lua parte la aventurile fantastice ale lui Metano și Electro prin lumea energiei. Cine sunt ce doi eroi? Electro este personificare a atomului de energie electrică, iar Metano este o moleculă de gaz. Copiii află cum sunt create diferitele tipuri de energie și cum ajung să poată fi folosite pentru a vorbi la telefoanele mobile, pentru a privi la televizor sau a ne găti la aragaz mâncarea preferată. Și, cel mai important, copiii vor afla cum să folosească în siguranță energia și cum să o economisească.
Programul este o inițiativă a a ENGIE Romania, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Asociația Hands Across România. Până în acest moment, la sesiunile online au participat aproape 1500 de copii.
Deși Sofia este în clasa a V-a, iar programul se adresează copiilor de clasa a IV-a, nu am vrut să pierd ocazia și am înscris-o și pe ea la o întâlnire online cu Metano și Electro. Vă vom povesti în curând experiența noastră.
COMENTARIILE TALE