Să lăsăm copiii să respire puţin. În ritmul lor, şi nu în ritmul nostru.
Nu, acesta nu este un proiect pentru şcoală. Nu i l-a cerut nimeni Sofiei. Nici măcar nu i-a sugerat nimeni nimic. L-a făcut singură, într-o zi când era răcită şi nu s-a dus la şcoală. În acea zi a avut mai mult timp pentru ea şi pasiunile ei.
De câţiva ani deja citeşte cărţi şi enciclopedii despre spaţiul cosmic, iar mai nou, chiar şi de astrofizică. Copiii de azi au norocul de a avea astfel de cărţi şi de a putea vedea documentare la televizor sau pe internet. Lumea lor e uimitor de mare în comparaţie cu a noastră, pe când eram de vârsta de lor. Trebuie doar să le lăsăm timp să o exploreze.
Sofia este în clasa a V-a, iar gimnaziul a fost un şoc pentru ea şi pentru colegii ei. Nu pentru că au profesori – aveau deja la multe discipline încă din clasa a IV-a, ci pentru că materia e foarte încărcată, mai ales la matematică şi la română. În plus, semestrul s-a modificat şi s-a micşorat, aşa că tot ceea ce trebuia predat în patru luni a trebuit epuizat în numai trei luni. Şi pentru că materia este atât de densă, profesorilor le este imposibil să nu dea teme pentru acasă, şi încă foarte multe. Copiilor nu le rămâne mare lucru din sfârşitul de săptămână. Abia dacă le ajunge timpul să îşi termine toate lucrurile pe care TREBUIE să le facă pentru şcoală la materiile pe care se pune accent în mod deosebit – matematică şi limba română. Dar ce te faci cu acei copii care iubesc biologia, geografia, istoria sau engleza? Ce timp mai au ei ca să citească, să aprofundeze, să îşi hrănească pasiunea şi curiozitatea? Mai deloc, vă spun din experienţă.
Într-o zi când Sofia a stat liniştită acasă, atunci s-a născut acest proiect frumos. Când mintea ei a putut fi eliberată de presiunea temelor la română şi matematică, abia atunci a putut concepe această planşă plină de informaţii scrise atât de amuzant.
E un proiect care demonstrează multe. Că Sofia poate face conexiuni între informaţiile pe care le citeşte în diverse cărţi sau pe internet. Că ştie să extragă esenţialul şi să îl prezinte celorlalţi într-o formă amuzantă şi creativă. Planşa ei arată că îşi poate folosi imaginaţia pentru proiecte clare, precise, ştiinţifice. Şi că are multă creativitate.
Până la urmă, nu asta le trebuie în viaţă? Nu acestea sunt calităţile pe care copiii trebuie să şi le exerseze şi în şcoală?
Sofia are noroc pentru că învaţă la o şcoală unde astfel de proiecte sunt încurajate, unde se întâmplă multe activităţi în afara orelor obişnuite în care trebuie predată materia din manuale. Iar ea este aşa şi pentru că noi am considerat importante astfel de calităţi şi le-am încurajat cât am putut. Am lăsat-o să citească şi să îşi aleagă singură cărţile. Aşa că citeşte mult. Şi nu numai ficţiune, ci, iată, şi enciclopedii şi cărţi de istorie şi de ştiinţă pentru copii.
Nu scriu aceste lucruri ca să o laud pe Sofia, ci ca să laud toţi copiii. Sunt foarte mulţi copii frumoşi, care citesc, gândesc, îşi imaginează şi inventează lucruri. Trebuie doar să îi lăsăm să respire, să le dăm timp pentru ei, să nu insistăm să ia numai note de 10, să nu îi forţăm să înveţe numai la română şi matematică. Copiii au nevoie să simtă că fac parte din lumea asta mare, fascinantă şi interesantă. E un lucru atât de simplu. Şi de aici cred că ar trebui să pornească orice schimbare adevărată în sistemul de educaţie.

Frontierele Universului, editura Pandora M
Astrofizica pentru copii grăbiţi, editura Pandora M
Ghidul micului astronom prin Univers, editura Nemi
Cărţile micului geniu. Spaţiul Cosmic, editura Arthur
Uitaţi-vă la proiectul Sofiei şi la călătoria amuzantă printre stele pe care v-o propune. Vă va povesti de ce să nu mergeţi niciodată în vacanţă pe Mercur sau de ce nu o să vă placă să mergeţi la restaurant pe Marte 🙂 O să vă arate şi cărţile ei de astronomie şi astrofizică explicate pe înţelesul copiilor. Cât mă bucur că există astfel de cărţi.
(P) Aţi văzut că Sofia a găsit întrebuinţări amuzante şi creative pentru borcănaşele de Danonino, după ce a măncat cu poftă brânzica dinăuntru :). A făcut din ele recipiente perfecte pentru bileţelele care conţin curiozităţi legate de planete. Dar tot ea v-a spus că puteţi folosi borcănaşele colorate în multe alte moduri – puteţi crea diferite animale, puteţi confecţiona chiar şi globuri originale de pus în brad.
Nici nu contează ce întrebuinţare le găsesc copiii.
Important mi se pare să îi lăsăm liberi, să le oferim timp pentru pasiunile lor, să stăm împreună cu ei. Mai ales că sărbătorile şi vacanţa de iarnă se apropie. Măcar acum să îi lăsăm pe copiii să respire puţin. În ritmul lor şi nu în ritmul nostru.
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit şi vrei să ţinem legătura, abonează-te la newsletter pe banda portocalie de mai sus. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta. 🙂
COMENTARIILE TALE