SĂ PARI OCUPAT e la modă şi e cool. Serios?!
Ce faci?
Sunt foarte ocupat.
Cam aşa răspundem toţi la această întrebare. Unii cu adevărat ocupaţi, alţii doar pentru a părea ocupaţi.
Pentru că a fi ocupat a devenit un indicator al statutului social. Dacă nu ai agenda plină, nu exişti. Înseamnă că nu ai ambiţii, că nu vrei să devii cineva, că te mulţumeşti cu puţin, că nu ieşi în lume, că nu te ştie nimeni. Că job-ul tău e plictisitor şi că nu ai nimic interesant de făcut după programul de lucru. Dacă nu îţi verifici e-mailul, facebook-ul, messenger-ul si instagram-ul din minut în minut, înseamnă că nu eşti căutat şi nu eşti conectat la lume. Un paria social.
sursa foto: freepik.com
Nu eşti ocupat, nu exişti. Aşa că trebuie să fim ocupaţi. Şi pentru că noi suntem atât de ocupaţi, la fel trebuie să fie şi copiii noştri.
Ce face fetiţa ta?
E la tenis, iar mâine se duce la engleză şi la informatică. Şi se pregăteşte pentru un concurs de talente.
Sau.
Ce mai face băiatul tău?
E la pregătire la matematică şi la franceză, iar apoi trebuie să ajungă şi la înot.
Mai răspunde cineva la întrebarea asta şi altfel decât aşa? Poate:
E cu prietenii afară. Au inventat un joc nou şi se distrează de minune.
E în camera lui, nu-şi poate desprinde ochii dintr-o carte cu poveşti.
Desenează personajele din desenele preferate.
Construieşte o navă spaţială din carton.
Se joacă.
E fericit, îi râd ochii şi îl simt liniştit. E bine.
Nu, nu mai răspunde nimeni aşa. Cui îi pasă că e liniştit, fericit şi că se joacă. Trebuie să ne mândrim cu el, să afişăm performanţele lui, olimpiadele, concursurile, premiile, cursurile intensive şi temele suplimentare pe care le face. Ce succes va avea în viaţă dacă acum stă doar şi se joacă şi e fericit?!
Din anii ’50 încoace, avem atât de multe inovaţii tehnologice care ne-au promis o viaţă mai uşoară şi mai mult timp pentru noi înşine. Maşină de spălat, aragaz, cuptor, aspirator, televizor, automobil, avion. Şi, mai nou, internet, calculator, laptop, telefon, e-mail, facetime, skype, whatsapp şi mesaje care ajung instantaneu în orice colţ de lume.
Da, viaţa noastră e mult mai frumoasă acum. Suntem mai liberi să ne bucurăm de familie şi prieteni, avem timp pentru noi, pentru plimbări şi cărţi şi ceai tihnit la umbra unui copac bătrân.
Serios?!
Suntem tot timpul pe dispozitivele noastre mobile. Mereu butonărind câte ceva la laptop, mereu mângâind telefonul. Ca şi cum am fi mereu la serviciu. Şi ne mai şi mândrim cu asta.
De multe ori alergăm pentru că nu avem încotro. Mulţi au nevoie de două job-uri doar pentru a avea ce să pună pe masă. Ştiu asta. Alţii lucrează non-stop la mica firmă pe care au avut curajul nebun să şi-o înfiinţeze numai pentru a-şi putea plăti impozitele pe care le ia statul şi, poate, rata la bancă. Multe mame cresc doi, trei copii şi le fac pe toate acasă. Ei sunt cu adevărat ocupaţi. Dar nu se vor lăuda cu asta.
Nu despre ei vorbesc. Ci despre noi, toţi ceilalţi, care ne lăsăm angrenaţi în marele carusel social. Care avem ambiţii să fim văzuţi. Să fim apreciaţi cu orice preţ, să se vorbească despre noi, să primim mii de like-uri, să vorbim mereu la telefon. Noi, cei care trebuie să facem mereu câte ceva, să mergem undeva, să fim cu cineva.
Noi, cei care nu am mai stat singuri cu gândurile noastre de o veşnicie.
Noi, cei care am ajuns să nu suportăm liniştea.
Noi, cei care ne punem copiii să facă o problemă la mate, doar pentru că pierd vremea jucându-se.
Noi, cei care nu mai putem purta o conversaţie despre cărţi, teatru, filosofie, istorie. Pentru că oricum nu are niciun rost şi nu ne aduce niciun beneficiu.
Noi, cei care nu avem timp să stăm, să râdem, să bem o limonadă, să ne ţinem copilul de mână.
Noi, cei care ne luăm viaţa la goană şi apoi ne întrebăm unde s-a dus atât de repede. Oare am trăit-o?
P.S.
Scriu aceste rânduri de două ore, iar voi le citiţi de câteva minute. Vă mulţumesc pentru asta. Dar e cazul să ne verificăm cu toţii e-mailul şi facebook-ul.
Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂
COMENTARIILE TALE