Să schimbăm manualele!
Programa include o oră de ştiinţe ale naturii, în fiecare săptămână, pentru elevii de la pregătitoare şi până la clasa a IV-a. Iar acesta e un lucru bun. Pentru că e vârsta la care copiii încep să îşi pună întrebări despre zăpadă, nori, uragane, planete, soare, deşert sau anotimpuri. Numai că nu există manuale speciale pentru această disciplină minunată. Ea este studiată împreună cu matematica, iar asta o marginalizează. Ziua şi noaptea, gravitaţia, curcubeul şi fulgii se pierd printre şiruri lungi de calcule.
Cum ar fi dacă manualele de ştiinţe ale naturii ar arăta ca în fotografiile de mai jos? Simple, colorate, dar mai ales capabile să extragă esenţialul din fiecare fenomen al naturii şi să îl exprime în doar câteva cuvinte?
Aşa arată First Encyclopedia of Our World, publicată de editura britanică Usborne. Nu aşa ar trebui să fie şi manualele noastre? Scrise exact pe înţelesul celor mici şi al căror unic scop să fie acela de a le suscita interesul pentru natură?
Nu pot exista astfel de manuale până când materiile nu sunt simplificate, curăţate de balast şi redactate într-un limbaj care să nu mai amintească de vremuri demult apuse. Până când nu înţelegem că imaginea şi grafica explicativă sunt cele care te fac să reţii o informaţie.
În aşteptarea unor altfel de manuale, voi continua să citesc împreună cu fetiţa mea de clasa I astfel de enciclopedii. Pentru că vreau să privească curioasă în jur şi să iubească natura şi planeta asta mare.
P.S.
Aşa arată fotografiile din manualele ei de matematică şi explorarea mediului. Incitant, nu-i aşa?
COMENTARIILE TALE