Scaunul auto nu e un moft. E obligatoriu: de la naştere până la 12 ani.
S-au schimbat multe în privinţa siguranţei în maşină de când Sofia a fost bebeluş. Sunt schimbări legate de scaunele auto pentru copii, de modul în care sunt amplasate în maşină şi vârsta până la care ar trebui să fim atenţi cu modul în care îi transportăm pe copii.
- Copiii până la vârsta de 12 ani trebuie transportaţi în scaune de maşină special proiectate
- Copiii între 12 și 16 ani au nevoie de centură de siguranță şi înălțător auto, dacă este cazul
- Copiii mai mari de 16 ani pot călători în autoturisme doar cu centura de siguranță pusă şi doar pe bancheta din spate.
sursa foto: freepik.com
De anul trecut, este obligatoriu în Uniunea Europeană să transporţi copiii cu înălţimea mai mică de 1,25 cm în scaun auto special conceput ei. Până la această înălţime sunt interzise înălţătoarele auro, adică scaunele care nu au spătar şi cotiere.
Importante au devenit şi regulile privind poziţionarea scaunului auto cu spatele la direcţia de mers a maşinii. Uniunea Europeană recomandă să amplasăm în acest fel scaunul auto până când copilul împlineşte doi ani. Preferabil, chiar până la 4 ani.
În Statele Unite, Asociaţia Americană de Pediatrie recomandă acest lucru de ani buni. (1). Suedia şi-a dat seama de beneficiile scaunului poziţionat invers încă din anii ’60, iar primul scaun care se pute amonta în acest fel a fost produs în 1965 (2). Acum, acest mod de a aşeza copiii în maşină este obligatoriu pentru că a dovedit că reduce cu 75% riscul de răni grave şi cu 90% riscul de deces. (conform Asociaţiei Suedeze pentru Siguranţă în Trafic)
Nu mi-am imaginat cât de importantă este amplasarea scaunul de maşină invers faţă de sensul de mers până când nu am văzut această înregistrare cu un test de impact.
Imaginile arată clar ce se întâmplă în cazul unui accident. Copilul aşezat cu spatele la direcţia de mers are coloana vertebrală protejată, capul şi gâtul. Mai multe studii au demonstrat că această poziţie a scaunului protejează copiii mai bine în cazul unui impact din faţă sau din lateral. Studiile de impact făcute chiar anul acesta au demonstrat că protecţia mai bună se păstrează şî în cazul în care maşina este lovită din spate. (3)
Până la vârsta de doi ani, capul copilului este mult mai mare în comparaţie cu corpul. La 5 luni, spre exemplu, capul reprezintă un sfert din greutatea totală a copilului. Muşchii gâtului nu sunt, însă, suficient de puternici pentru a-l susţine în cazul unui accident. Capul este, pur şi simplu, aruncat înainte în timp ce umerii sunt ţinuţi în scaun de centurile de siguranţă. (4) Când scaunul de maşină este amplasat cu spatele la direcţia de mers, forţele care rezultă în urma unui impact sunt distribuite pe o suprafaţă mai mare. Presiunea asupra gâtului, capului şi a pieptului se reduce semnificativ.
La ce să fim atenţi când alegem scaunul auto?
Aşadar, două lucruri sunt extrem de importante. Avem nevoie de scaun de maşină de la naşterea copilului şi până la 12 ani, iar în primii doi, până la patru ani, trebuie să îl amplasăm cu spatele la direcţia de mers.
Ideal este un scaun care se poate folosi în ambele poziţii, astfel încât să îl avem în maşină până când copilul nostru va fi suficient de mare încât să stea pe banchetă şi să folosească doar centura de siguranţă. Un scaun care să vă fie prieten de cursă lungă 🙂
(P) Am avut ocazia să testez un astfel de scaun de la magazinul Baby Needs. Poate fi folosit încă de când bebeluşul vine acasă de la maternitate şi până la greutatea de 36 de kg. Când era Sofia mică, nu am avut un scaun care să se poată roti la 180 de grade, astfel încât să îl montezi cu spatele şi apoi cu faţa la direcţia de mers. Asta mi-a plăcut cel mai mult la acest scaun Lionelo. Chiar dacă nu cunoşteam acest sistem, am reuşit să îl montez uşor şi să asigur scaunul în sistemul Isofix al maşinii.
Mi-a plăcut că scaunul se poate înclina în trei poziţii, astfel încât copilul poate sta, în siguranţă, chiar şi când este foarte mic sau când ar vrea să doarmă. Şi tetiera este reglabilă. În plus, scaunul are şi o pernuţă suplimentară care protejează capul copilului de posibile lovituri laterale.
Iată la ce trebuie să fim atenţi atunci când alegem un scaun auto special conceput pentru copii.
Acest articol foloseşte informaţii din:
(1) The Swedes, Rear-Facing Basics
(2) Child-Passenger Safety, American Academy of Pediatrics
(3) Car tests confirm safety of rear-facing car seats in rear impact collisions, Reuters
(4) European Report on Child Injury Prevention, World Health Organization
Nu am gasit in codul rutier ce precizati dumneavoastra in acest articol.Ca pana la varsta de 12 ani trebuie obligatoriu scaun auto dedicat si ca nu este suficient pentru un copil cu varsta de peste 7 ani dar sub 12 ani, doar un scaun inaltator si centura de siguranta.
Codul nostru rutier nu prevede aceste obligatii, intr-adevar. Acestea sunt, insa, recomandari de siguranta pentru copii adoptate la Bruxelles si valabile in Uniunea Europeana.
Din ce am citit acum, in codul nostru rutier, actualizat la data de 05.06.2018, copiii cu inalatimea sub 135cm, deci nu 125cm, trebuie obligatoriu sa foloseasca scaunul auto dedicat iar ceilalti, daca centura de siguranta nu le trece peste fata sau gat, nu trebuie sa foloseasca scaunul auto dedicat sau scaun auto inaltator.
Ma refer la centura de siguranta pentru adulti, cu care este echipat standard un autovehicul.
Pare un scaun ideal si partea faina este ca nu costa foarte mult. Acum am vazut si eu ca scaunele montate cu spatele la sofer sunt mai safe si la al doilea copil vreau sa achizitionez un astfel de scaun.
12-16 ani scaun/înălțător auto ? Pai la 16 ani sunt mai înalți decât noi. Scrieți doar baliverne aici
La 16 ani, când merge în club, nu poate să o ia hăndrălăul de acasă decât dacă are scaun pentru copii.
Mișto!