“Școala Altfel” la dată fixă – o mare greșeală
“Școala Altfel” s-a întors în timp. În 2015. De atunci nu a mai fost impusă o dată fixă pentru săptămâna de activități extrașcolare. Și asta nu face decât să îngrădească dreptul copiilor la o săptămână în care să respire și altfel decât în ritmul orarului și al materiilor obișnuite.
Pentru copii, “Școala Altfel” e chiar o bucurie, pentru că seamănă mai mult cu ceea ce și-ar dori să învețe și cu modul în care ar vrea să se desfășoarele orele.


Introducerea acestui program național, în 2011, a fost un lucru grozav. Iar activitățile pe care învățătorii și profesorii le-au propus elevilor în această săptămână altfel s-au diversificat de la an la an. Părinții au fost provocați să vină cu idei, la fel și copiii.
CINCI ZILE BĂTUTE ÎN CUIE
Numai că, pe măsură ce programul “Școala Altfel” devenea tot mai interesant și mai plăcut pentru copii, cu atât mai mult se izbea de obstacolul datei fixe când trebuia să aibă loc. Practic, toate școlile din țară trebuiau să meargă la teatru, la cinema, la biblioteci, la muzee, în excursii, să organizeze ateliere de lectură sau de meșterit în aceleași cinci zile. Devenise o provocare să programezi o vizită la muzeu, chiar și în orașele cu mai multe muzee. Iar dacă găseai liber un interval orar, turul muzeului devenea o cursă contra cronometru din care copiii nu înțelegeau nimic. Trebuiau doar să se grăbească, pentru că o altă clasă îi împingea din spate.
Totul a devenit mai simplu din 2016, când grădinițele și clasele primare au putut să organizeze “Școala Altfel” și în altă perioadă din semestrul al doilea decât cea de dinaintea vacanței de primăvară. Iar în 2017, școlilor li s-a permis să aleagă dintre trei săptămâni diferite în care să organizeze “Școala Altfel”.
Din 2018, alegerea perioadei pentru această săptămână altfel a fost lăsată la latitudinea școlilor, care puteau să o organizeze oricând pe durata întregului an școlar. Iar asta s-a dovedit a fi cea mai bună soluție pentru copii.
PUȚINE ATELIERE, PUȚINE ÎNTÂLNIRI CU AUTORII
Sunt autor de cărți pentru copii și nu există plăcere mai mare decât să mă întâlnesc cu elevii, să povestim împreună, să citim, să îi provoc să scrie, să îi apropii de literatură. Când “Școala Altfel” are loc la dată fixă, foarte puțini copii se pot bucura de astfel întâlniri, pentru că totul este înghesuit în aceleași cinci zile pentru toată lumea. E o îngrădire a drepturilor copiilor.

Așa că anul viitor vom avea din nou vizite la muzee pe bandă rulantă, foarte puțini elevi vor prinde un loc liber la spectacolele de teatru sau la activitățile pe care le organizează bibliotecile și librăriile. Vor fi puține întâlniri cu autori de cărți pentru copii.
Toate ideile frumoase pe care le-ar avea profesorii – în încercarea de a lărgi orizontul elevilor lor – se vor izbi de cele cinci zile bătute în cuie de un ministru al Educației care renunță la unul dintre lucrurile cu adevărat bune care s-au întâmplat în învățământ în ultimul timp. Poate că, anul următor, va spune că nu mai e nevoie de “Școala Altfel” deloc.
“Scoala altfel” noi, o facem în fiecare zi. Nu este nevoie de o zi, perioadă din an pentru acest lucru. Grupate aceste 5 zile erau ca și de vacanță, ori, cu atâtea vacanțe nu mai există o continuitatea a actului de învățământ și educație. Păcat, că la noi nu se fac reforme, mai întâi în infrastructură și apoi în proces, la noi, e invers….fiecare vine cu idei, dau legi și ordonante, ordine de ministru, apoi observă ca-i, practic, imposibil de aplicat….și, ca totuși cadrul să-și poată lua salariul se adaptează toți indicatorii de performanță la unitatea respectivă….si asa ajungem…ca un cadru didactic, de la o școală de top să nu poată atinge maximul de puncte ca unul dintr-o școală…unde fisa-i adaptată locului, mult inferior scolii de top. Inechităti, frustrari, nedreptati și în cele mai multe cazuri jigniri la adresa cadrelor, dascălilor cărora nimeni nu le dă nimic, însă li se cere, cu tupeu, mai mult decât totul, viata, uneori. Păcat !