Şcoala unde răsună muzică în pauze. Ce-ar fi să îi urmăm exemplul?
Ce-aţi spune dacă în pauze, la şcoală, ar răsuna muzică? Dacă, între ore, copiii ar cânta şi ar dansa pe holuri sau în clasă? Înainte să îmi răspundeţi, priviţi veselia din aceste fotografii şi citiţi cele câteva rânduri.
sursa foto: Ştirile TVR
La şcoala generală ”Nicolae Tonitza” din Constanţa, lucrul acesta chiar se întâmplă. De curând, acolo nu mai sună clopoţelul. Muzica începe şi se opreşte fix cât durează pauzele. În difuzoare răsună melodii româneşti, dar şi unele în limba engleză. Muzica e aleasă cu grijă de profesori, care ascultă, însă, şi de sugestiile copiilor.
Ce spun elevii?
Sunt mai relaxat.
Mă simt bucuros atunci când vin la şcoală.
Dansez şi vorbesc mai mult cu colegii în pauze.
Ce spun profesorii şi psihologul şcolar?
Muzica îi încarcă pozitiv pentru următoarea oră.
Sunt mai liniştiţi, discută mai mult între ei şi socializează mai mult.
Am observat mai puţină agresivitate, mai ales agresivitate verbală.
Directoarea acestei şcoli, Nicoleta Bercaru, este cea care a venit cu ideea pauzelor muzicale. A vizitat mai multe şcoli din Turcia unde răsuna muzică pe holuri. Spune că, acolo, metoda chiar dă roade pentru că elevii sunt mai relaxaţi, mai sociabili, mai deschişi acumulării de cunoştinţe. Şi, foarte important, mai puţin violenţi.
Dacă vă amintiţi, aceeaşi şcoală din Constanţa a testat “luna fără teme”. A fost o perioadă în care elevii au lucrat acasă numai dacă au vrut şi la ce au vrut. A fost o lună în care profesorii au sintetizat mai bine materia, astfel încât să termine de predat în timpul orei de curs. Dacă există voinţă, deschidere şi puţină imaginaţie, şcoala copiilor noştri chiar s-ar putea schimba.
Sunt foarte curioasă care sunt opiniile voastre. Poate fi muzica o soluţie pentru a lupta eficient împotriva violenţei fizice şi verbale în şcoli? Poate destinde atmosfera şi îi poate face pe elevi mai receptivi la ore?
(sursa informaţiilor: Ştirile TVR)
COMENTARIILE TALE