Scrisul de mână. Cât va mai supravieţui?

Sunt convinsă că scrisul de mână va fi o raritate destul de curând şi că cei care vor şti să scrie cu stiloul, corect şi inteligibil, vor fi consideraţi nişte excentrici. Cred că bileţelele cu drăgălaşenii pe care copiii noştri ni le strecoară astăzi pe sub uşă vor fi curând înlocuite cu mesaje printate rapid la imprimanta minusculă din camera lor.
scris de mana elevi copii
Primele semne că va fi aşa, sunt deja evidente:
Copiii scriu tot mai greu şi mai urât. Muşchii mâinilor nu mai sunt antrenaţi suficient, pentru că ei folosesc, încă de mici, tabletele, telefoanele, ecranele tactile. Nu mai au răbdare, nu mai sunt atenţi. Creierul lor e obişnuit cu un nivel ridicat de stimuli. Pentru ei, scrisul de mână e, pur şi simplu, plictisitor.
Copiii nu mai învaţă cu creionul în mână. Noi ascultam cursurile la liceu sau la facultate şi scriam în caiet doar o sinteză, ceea ce consideram important şi ceea ce treceam deja prin propria judecată. Acum, studenţii vin cu laptop la ore şi transcriu, aproape cuvânt cu cuvânt, prelegerile profesorilor. Nu îşi mai antrenează memoria pe termen lung, nu mai filtrează informaţia, nu mai aleg esenţialul.

Şi totuşi, poate că ar trebui să ţinem cu dinţii de scrisul de mână şi să nu îi lăsăm pe copii să renunţe atât de uşor.

  • când învaţă să scrie de mână, copiii încep să citească mai uşor şi mai repede,
  • scrisul de mână îi ajută să sintetizeze informaţia şi să reţină mai uşor,
  • le dezvoltă memoria vizuală,
  • scrisul de mână activează mai multe părţi ale creierului şi îi ajută să genereze idei.
Pentru scrisul de mână e nevoie de răbdare, perseverenţă şi exerciţiu. Nu sunt, oare, calităţi pe care vrem să le aibă copiii noştri?

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

 

Articol bazat pe studiile:
The effect of handwriting on the brain, Trends in Neuroscience and Education
Early development of language by hand, US National Library on Medicine
What’s lost as handwriting fades, The New York Times

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *