Și-a făcut ghiozdanul pentru școală. Pentru prima dată din toamna trecută.
Sofia și-a făcut ghiozdanul pentru școală. Pentru prima data din toamnă, atunci când școlile s-au închis și au rămas închise pentru copiii de gimnaziu din București și din multe alte orașe. S-a dus la școală pentru a susține Evaluarea Națională. Credeți că nu există copii care să se bucure că se duc să dea un test sau un examen? Ei, bine, există. Dacă ei sunt în clasa a VI-a și testarea asta îi aduce pe toți în bănci, pentru prima dată după atâta timp.
Nu au emoții pentru examen. Dar au emoții pentru revederea cu colegii. Spun că nu mai știu cum să se poarte în clasă, simt că s-au schimbat mult în ultimul an și că nu se mai cunosc. Se tem că trebuie să o ia de la capăt, să se readapteze, să se cunoască. Dar o să mai știe cum să se poarte în oră? O să mai poată sta în bancă o oră întreagă?

Dimineață, Sofia era în picioare devreme, a mâncat, s-a îmbrăcat, și-a făcut ghiozdanul. Și îmi spunea să mă grăbesc. Ea mie! Niciuna nu mai știam ce să punem în pachetul de mâncare. Am încropit ceva, dar de apă am uitat cu desăvârșire.
În drum spre școală, Sofia și prietenele din clasă își scriu mesaje. Am emoții. Și eu. Dar nu pentru Evaluare. Pentru că abia aștept să ne vedem. Same here. Când ajungeți la școală, ați plecat? Emoticoane. Dialoguri și trăiri ale unor puști de-a VI-a trecuți prin pandemie.
AR FI TREBUIT SĂ FACEȚI MAI MULT PENTRU COPII
Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar… ar fi trebuit să faceți mai mult pentru elevi anul acesta. Da, voi cei care sunteți acolo, în ministere, primării și inspectorate școlare. A fost anul în care ei au avut nevoie de voi ca niciodată până acum, să știe că cineva se implică pentru ca ei să poată învăța în școală. Poate nu tot anul școlar, poate nu în vârful valurilor de infectări din toamnă și primăvară, dar măcar în restul timpului.
Scenariul hibrid era fezabil. Așa cum a putut toată clasa să învețe online un an de zile, la fel de bine puteau să fie împărțiți copiii pe grupe și să vină pe rând la școală. S-a învățat așa în toamnă, la începutul școlii, dar apoi ideea asta a fost abandonată cu totul. Și ați fi putut să îi testați pe copii și pe profesori la fiecare nou schimb de grupă. La fel cum s-a întâmplat în alte țări din Europa. Ar fi fost mulți părinți care ar fi acceptat testarea pentru ca școlile să poată rămâne deschise.
Dar școlile închise au fost cea mai simplă soluție. Numai că asta a însemnat, mai ales pentru copiii de gimnaziu și liceu, aproape un an de zile de izolare. Da, copiii s-au mai văzut în parc cu colegii, da, au mai ieșit împreună. Dar nimic nu se compară cu școala la care mergi zi de zi, unde sunt prietenii tăi, colegii și profesorii tăi. Unde e viața ta.
COMENTARIILE TALE