Şi copilul tău are un crocodil sub pat?

Într-o seară zgribulită de iarnă, am citit împreună cu Sofia cartea Am un crocodil sub pat, de la editura Cartea Copiilor. Povestea nu e greu de parcurs, ilustraţiile sunt mari, iar textul e amuzant. Pe scurt, e vorba despre un băieţel care e convins că în camera lui se ascunde un crocodil. Aşa că are grijă când se urcă în pat, mai ales atunci când se lasă întunericul. Însă, de fiecare dată când se uită sub pat, crocodilul dispare. Nici părinţii lui nu reuşesc să îl vadă niciodată.

am un crocodil sub pat. carti pentru copii

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este că ea îmbie la discuţii şi destăinuiri. Aşa că, nu te mira dacă vei afla că şi în camera copilului tău se ascunde ceva sub pat, în dulap, după uşă, după perdea. Poate tot un crocodil, ca în poveste, sau poate un dinozaur sau un urs destul de dolofan. S-ar putea chiar să afli că personajul e cât se poate de real, dar că ştie să se ascundă bine în întuneric. Şi că părinţii nu îl poţi vedea, oricât ar încerca.

am un crocodil sub pat. carti pentru copii

Teama de întuneric este perfect normală şi este o etapă în dezvoltarea oricărui copil. Frica se instalează în jurul vârstei de 3 ani, când copilul începe să îşi imagineze lucruri, dar nu este suficient de matur încât să distingă între fantezie şi realitate. Încearcă să îi spui copilului tău de 3 ani: ”fantomele şi monştri nu există, du-te liniştit la culcare”. Asta nu va avea niciun efect asupra lui. O carte, în care un băieţel are aceeaşi teamă de întuneric, te poate ajuta.

Aşa că, citiţi împreună Am un crocodil sub pat şi apoi întreabă-ţi copilaşul:
– Şi în camera ta se ascunde cineva?
Te asigur că vor curge explicaţii dintre cele mai caraghioase, dar şi dintre cele mai sincere despre teama de întuneric şi de a sta singur. O carte bună îi provoacă pe copii să vorbească despre ei înşişi, să se descopere, să se destăinuiască, să îşi vindece fricile, să se apropie de părinţi. Iar aceasta e una dintre ele.

 

Poate ţi-ar plăcea să citeşti şi:

  • povesti pentru copii
    Cum schimbă poveştile creierul

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *