Somnul bebeluşului şi alte chestii paranormale

Ştiţi filmele alea în care mama îi dă lapte bebeluşului, îl sărută pe frunte, îi şopteşte “Noapte bună!”, aprinde veioza şi iese din cameră închizând uşa? Da, exact, filmele alea SF… Poate vouă vi s-a întâmplat. Mie, niciodată!

cum adormi bebelusul

Somnul bebeluşului este cel care le dă cele mai mari bătăi de cap mamelor, cele mai multe fire de păr alb şi cele mai puţine ore de somn din întreaga existenţă. Zeci de cărţi, sute de site-uri, mii de păreri… dar nimeni nu-ţi poate da reţeta succesului. Nimeni nu-ţi poate spune exact ce să faci ca să poţi să îl adormi rapid şi să îi asiguri un somn de calitate bebelusului. Sau poate că cineva îţi spune, dar ţie tot nu-ţi iese. Nici mie nu-mi iese.

Acum 14 ani, la băiatul cel mare, petreceam cel puţin o oră şi jumătate cu mâna pe el, atârnând efectiv peste pătuţ până reuşea să adoarmă. Şi cum nu era prieten cu somnul, reprizele nu erau mai lungi de 2 ore şi jumătate… aşa că reveneam cu forţe proaspete lângă pătuţ după câteva zeci de minute şi o luam de la început.

Când te înfăşori cu o pânză până nu mai poţi

Acum, la bebeluşa cea mică, adormitul mi se pare şi mai greu. Ajunsă acum acasa din maternitate, am constatat că nici măcar nu accepta să doarmă în pătuţ. Şi are două, doar ale ei. Plus ale noastre şi canapeaua. Pe timpul zilei doarme pe piepul meu, în cărucior atunci când mergem afara – dar doar în mers!!!, în braţe cu capul pe umărul meu sau al soţului sau în wrap elastic. Ha!!

Nici eu nu ştiam ce înseamnă şi cu ce se mănâncă până acum câteva luni! O cârpă lungă pe care ţi-o înfăşori/răsuceşti/învârţi/încolăceşti pe tine timp de 10-15 minute (timp în care îţi vine să renunţi de 30 de ori) şi în care apoi pui copilul şi îl porţi lipit de tine prin casă sau pe stradă. Avantajul e că, cel puţin cârpa noastră, e dată cu praf de somn, recordul de dormit în ea a fost de 4 ore până acum.

Somn după o repriză serioasă de plâns

Când se apropie seara, încep emoţiile. Nu am aflat încă în primele două luni de ce bebeluşa mea adoarme seara atât de greu şi doar după ce trage o repriză serioasa de plâns. Avem un ritual pe care îl respectăm seară de seară cu masaj, băiţă, pupăceală, papa, şi totuşi… ceva o nelinişteşte. Când, într-un final, reuşeşte să adoarmă, cam după o oră şi ceva, de fiecare dată în braţele mele, trebuie să aştept somnul mai profund ca să o pot pune în pătuţ. Iar asta mai înseamnă încă o oră. E singura modalitate în care accepta pătuţul, pentru că nu-l vede. Doarme deja când o aşez în el. Da, ştiu, ar trebui pusă când e semi-adormită, ca să reuşească să adoarmă singură, fără ajutor… Dar, nu ştiu cum se face, dar când e trează cred că simte nişte mărăcini acolo. Aşa că prefer să se odihnească şi aleg deocamdată această variantă. Noroc că prima repriză de somn ţine cam 3 ore şi ceva, şi apuc să dorm şi eu puţin până la prima trezire. Şi deocamdată sunt câteva treziri pe noapte.

cum adormi bebeluşul

Regula somnului la 90 de minute

Pentru mamele care au fost bune la matematică, regula somnului la 90 de minute pare floare la ureche. În sensul că un copil care este pus la somn în aproximativ 90 de minute de la precedenta trezire adoarme mult mai uşor.

Evident că am încercat şi eu, ca şi alte mii de mămici, însă m-am încurcat în calcule de câteva ori, cel puţin la început. Fie adormea după 90 de minute, dar doar un sfert de oră şi apoi nu mai ştiam de la care trezire să calculez 90. Fie treceau cele 90 de minute, nu adormea şi dilema era dacă mai încerc să o adorm sau aştept să mai treacă alte 90. Prea multă matematică pentru somnul unui copil atât de mic şi pentru neuronul meu obosit.

Dansul ploii cu copilul în braţe

Acum 14 ani, când colicii (cred ☺) ne făceau nopţile albe, foenul ne ajuta să îi încălzim burtica, nu îmi amintesc să fi ştiut că de fapt sunetul aparatului era cel care îl liniştea. Acum câteva luni, citind despre venirea pe lume a bebeluşului şi primele luni împreună, descopăr că sunetul aspiratorului, al hotei, al roţilor de tren sau câte şi mai câte altele se numesc sunete albe. Datorită fluxului continuu, ele practic distrag atenţia copilului de la problema care îl face să plângă. Şi uite situaţie: noi toţi în maşină, bebeluşa în scoică nu voia să se liniştească nicicum astfel că am pornit aplicaţia pe sunetul roţilor de tren şi am băgat copilul în ceaţă: mergeam cu maşina şi se auzea trenul. Scopul scuză mijloacele – bebeluş adormit, părinţi liniştiţi.

Dar cea mai tare metodă de adormit copilul am aflat-o de curând. Cică să-l ţii în braţe şi să mergi prin cameră în cerc. Bonus: la fiecare pas să faci o fandare, alternativ câte un picior. Nu are sens să vă explic cum arată chestia asta pe întuneric: indienii care au inventat dansul ploii ar fi invidioşi!!! Eu am preluat doar faza cu cercul şi i-am adăugat o piruetă ☺.

Tu cum reuşeşti să îţi adormi bebeluşul?

 

CUM CÂŞTIGI O EXCURSIE LA OCEANARIUM ÎN LISABONA! 

IMG_1713

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *