Ştiinţa creierului schimbă totul
Întotdeauna am simţit că ameninţările, pedepsele şi ţipetele părinţilor nu fac decât să alimenteze în copii o spirală a emoţiilor puternice şi incontrolabile. Noi descoperiri în neuroştiinţă ne ajută să înţelegem cum trebuie să ne comportăm atunci când copiii noştri nu ştiu cum să se comporte.
sursa foto: pixabay.com
Cortexul se dezvoltă după 20 de ani
Regiunea mediană şi profundă a creierului este cea responsabilă cu operaţiuni de bază de tipul: digestie, respiraţie, somn. Acolo sunt înregistrate şi emoţiile. Această parte a creierului este bine dezvoltată încă de la naştere. De aceea, bebeluşii simt emoţii puternice încă din prima zi de viaţă. Însă controlul emoţiilor nu e o funcţie a acestei părţi a creierului. Cortexul este cel care gestionează gândirea logică, deciziile, planificarea, empatia şi reglarea emoţiilor. Această parte a creierului se dezvoltă complet după 20 de ani.
Schimbă asta modul în care trebuie să ne purtăm cu copiii noştri?
Da. Pentru că un copil care simte o emoţie puternică şi are o reacţie violentă ca urmare a acesteia, nu este un copil rău sau care ne manipulează. Nu trebuie să îl ignorăm şi nici să îi răspundem tot cu o reacţie violentă. Copilul este, pur şi simplu, prizonier al propriilor emoţii. De multe ori este incapabil să şi le controleze. Scuză asta orice fel de comportament nepotrivit al copiilor noştri? Desigur că nu.
E important să înţelegem că au nevoie de ajutorul nostru pentru a-şi regla emoţiile şi comportamentul. Noi trebuie să fim cortexul lor.
spune medicul psihiatru Daniel Siegel. Copiii au nevoie de noi ca să le impunem limite. Însă modul în care facem asta este esenţial. Dacă cei mici nu se pot controla, noi, părinţii, suntem obligaţi să o facem pentru că suntem capabili de raţionament logic, înţelegere şi calm. Pedepsele, ţipetele, ameninţările şi reacţiile noastre violente nu fac decât să le alimenteze partea primitivă a creierului. Arătându-le înţelegere şi respect le stimulăm conexiunile neuronale din cortex.
Modul în care reacţionăm atunci când copiii noştri sunt supăraţi influenţează semnificativ modul în care li se dezvoltă creierul şi tipul de persoană care vor deveni atunci când vor creşte.
Articol bazat pe cartea No-Drama Discipline scrisă de Daniel Siegel şi Tina Payne-Bryson. Daniel Siegel este profesor doctor în psihiatrie la UCLA School of Medicine, iar Tina Payne-Bryson este psihoterapeut.
Poate v-ar plăcea să citiţi şi:
COMENTARIILE TALE