Ştiinţa poate fi distractivă

În fiecare copil e un cercetător. Şi încă unul genial. De când deschide ochii spre lume, el observă, experimentează, îşi pune întrebări. Pentru el, lumea e un mister pe care încearcă să îl înţeleagă. Curiozitatea şi spiritul viu sunt în orice copil. Dragostea pentru ştiinţă e înnăscută. Cum facem ca ele să nu se stingă?

laboratorul de stiinta bayer
 foto: Laboratorul de Ştiinţă

În şcoală, fizica, chimia şi ştiinţele naturii se învaţă mult prea târziu. Primele două materii nu mai devreme de gimnaziu. Iar atunci când sunt predate, nu fac decât să îngroape orice urmă de curiozitate în formule stufoase şi teorii fără nicio exemplificare practică. Cei mai mulţi dintre copii vor trece prin fizică şi chimie fără să înţeleagă măcar cum funcţionează telefonul sau ce face posibil internetul. Nu vor ştii de ce zboară avioanele sau prin ce miraculoase interacţiuni chimice funcţionează organismul nostru. Şi nu e vina lor. laboratorul de stiinta bayer

foto: Laboratorul de Ştiinţă

Visez la laboratoare frumoase în fiecare şcoală, la manuale simplificate, la ore pline de experimente. Visez la copii care vin acasă şi spun: Mami, ştiai că sucul de lămâie are cea mai multă vitamina C? Şi că amidonul care se găseşte în cartofi, dar şi în banana pe care mi-o pui în pacheţelul de şcoală, îţi dă energie?

Am auzit aceste întrebări când ne-am întors de la Laboratorul de Ştiinţe: o sesiune de experimente distractive pentru copiii de şcoală organizat de Bayer şi susţinut de studenţi la medicină. Am văzut în ochii copiilor uimirea, entuziasmul şi nerăbdarea de a învăţa lucruri noi. Poate că unii chiar vor deveni cercetătorii care vor face ca ziua de mâine să fie una mai bună.

  • Laboratorul de Ştiinţe e gratuit si are loc in mai multe orase din tara.
  • Puteţi înscrie copiii în grupuri mici sau puteţi merge cu toată clasa în săptămâna Şcoala Altfel.
  • Pentru detalii si inscrieri, intrati pe acest site baylab.bayer.ro
E nevoie de mult mai multe astfel de iniţiative, inclusiv în oraşele din ţară. Şi sper ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, şi materiile predate în şcoală să îi facă pe copii să se îndrăgostească de ştiinţă.

Citeşte şi: Pledoarie pentru istorie

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *