Sufletul copiilor se revarsă în culori

Când îi impresionează ceva, copiii simt nevoia să deseneze. Chiar de când sunt foarte mici şi nu pot trage nici măcar o linie dreaptă. De fapt, nu are nicio importanţă cum desenează, important este să îşi aştearnă gândurile şi emoţiile pe hârtie. Pentru că asta îi ajută să se dezvolte.

desene copii bic

desenele Sofiei

Simt nevoia să desenez,

îmi spune Sofia adesea. Şi asta se întâmplă după un film, o carte pe care o citeşte sau o întâmplare din parc. Tot ceea ce trăieşte cu intensitate simte nevoia să pună pe hârtie. E ca un prea plin al sufletului care se revarsă în culoare. Desenele ei mă fac şi pe mine să îmi dau seama ce gândeşte sau ce simte şi să îi fiu aproape.

Multe studii au arătat că desenele îi ajută pe copii să înţeleagă realitatea şi să se adapteze la ea. E ca o eliberare. Iar acestea nu sunt singurele beneficii:

  • cei mici îşi exersează îndemânarea şi îşi întăresc muşchii mâinilor, iar asta îi va ajuta, mai târziu, la scris.
  • pe măsură ce cresc, desenele îi ajută să cunoască formele şi proporţiile, să combine culorile pentru a obţine nuanţe.
  • când vor avea suficientă îndemânare, copiii vor încerca să deseneze cât mai exact lucrurile din jurul lor şi îşi vor exersa spiritul de observaţie.
  • treptat, vor pune pe hârtie experienţele pe care le-au trăit şi care i-au emoţionat. Aşa le conştientizează, iar asta îi maturizează.

Am auzit adesea părinţi care nu îşi încurajau copiii să coloreze: ”Nu vreau să devină pictor, e doar o pierdere de timp!”. Dar nu trebuie să devină artişti ca să îi lăsăm să deseneze, nici măcar nu trebuie să aibă talent pentru asta. Nu rezultatul final contează, ci plăcerea de a colora şi de a se exprima, sincer, pe foaia de hârtie. Cumpăraţi-le creioane colorate adaptate vârstei, care scriu uşor şi pot fi ţinute bine în mână. Lăsaţi-i apoi să îşi aştearnă sufletul lor frumos pe hârtie. Va fi, oricum, o operă de artă.

Concurs cu 5 seturi de rechizite cadou

Ca să îi încurajaţi să deseneze, vă vin în ajutor şi vă ofer 5 seturi cu rechizite frumoase Bic Kids. Concursul se va desfăşura pe pagina de Facebook a Educatie cu dragoste, în perioada 2-12 decembrie. Premiile vor ajunge la câştigători până de Crăciun.

desene copii premii Bic

Aşa arată fiecare set cadou oferit de Bic Kids. Frumos, nu?

Ca să intraţi în concurs trebuie doar:

  • să încărcaţi în comentariile la acest articol de pe facebook un desen realizat de copiii voştri. Pot desena cadoul pe care şi-l doresc de Crăciun, un personaj dintr-o carte, zăpada pe care o aşteaptă cu nerăbdare…Pot desena orice i-a emoţionat suficient de tare încât să îi îndemne să coloreze.
  • să daţi share acestui articol pe facebook, poate şi-ar dori şi alţi copii să participe la concurs.

Voi pune toate numele voastre într-o cutie şi voi extrage 5 câştigători. Îi voi anunţa printr-un update la acest articol, în data de 13 decembrie. (vezi aici regulamentul concursului)

UPDATE 13 decembrie

Cu bucurie va anunt castigatorii celor cinci premii oferite de BicKids. Ammy K’s, Claudia Cioc, Georgescu Diana, Ştefan Musceleanu, Roxana Ioana Radu. Va rog sa trimiteti pe adresa de mail educatiecudragoste@outlook.com, până la 15 decembrie, numele si adresa unde va fi trimis premiul. Va multumesc tuturor pentru participare si pentru ca sunteti prietenii Educatie cu dragoste. As fi vrut sa pot oferi un premiu fiecarui copil frumos care iubeste culorile 🙂 Data viitoare 🙂 Aveti aici, pe pagina de facebook, inregistrarea tragerii la sorti.

 

Articol bazat pe studiile:

Zero to Three: How Your Child’s Writing and Art Changes Over Time Resources
ArtsUSA.org: Fact Sheet About the Benefits of Arts Education for Children
Perspectives: Drawing Development in Children

sursa foto cover: wallpaperscraft.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *