Tabletele şi telefoanele întârzie primele cuvinte ale bebeluşilor

Mi-am pus multe întrebări legate de modul în care tabletele, telefoanele şi jocurile video ne afectează copiii. Sunt convinsă că şi voi. M-am gândit la multe efecte negative, dar nu mi-ar fi trecut prin cap că dispozitivele mobile pot întârzia momentul când bebeluşii încep să vorbească.

Pentru că piticii noştri iau contact cu tehnologia mult prea devreme în viaţă, asta chiar se întâmplă. O demonstrează primul studiu privind impactul tehnologiei realizat pe copii foarte mici. Concluzia este foarte clară:

Cu cât copiii între 6 luni şi doi ani petrec mai mult timp folosind sau uitându-se la dispozitive mobile, cu atât mai târziu şi mai greu vor rosti primele cuvinte. 

tabletele intarzie vorbirea bebelusilor

Studiul a fost prezentat acum câteva zile la Pediatric Academic Societies Meeting şi a fost realizat de o echipă amplă de medici şi de profesori universitari. Ei au analizat comportamentul şi abilităţile de vorbire a peste 900 de copii după ce le-au chestionat părinţii în legătură cu timpul pe care cei mici îl petrec cu dispozitive mobile.

Ei au aflat că 20% dintre copiii de până la un an şi jumătate petreceau, în medie, 28 de minute pe zi uitându-se pe tablete sau telefoane. Fiecare 30 de minute în plus în faţa ecranelor, cresc cu aproape 50% riscul ca bebeluşul să vorbească mult mai târziu.

Primii doi ani din viaţă sunt incredibil de importanţi pentru că ei pun bazele succesului academic de mai târziu. Atunci când copilul rosteşte foarte târziu şi foarte greu primele cuvinte, va avea dificultăţi de citire şi de scriere în şcoala elementară. Îi va fi greu să recupereze. Acesta este primul studiu care arată legătura dintre timpul petrecut în faţa ecranelor şi riscul ca bebeluşii să aibă dificultăţi de vorbire

explică Cathrine Birken, medic pediatru şi cercetător în cadrul Hospital for Sick Children din Toronto, Ontario.

Echipa de cercetători recomandă părinţilor să nu lase deloc bebeluşii în faţa ecranelor de la tablete şi telefoane cel puţin până la vârsta de 18 luni.  Voi sunteţi de acord?

You may also like...

1 Response

  1. Kmmy says:

    Buna seara ! Fiecare își crește copilul cum vrea sau cum poate… dar cu studiul nu sunt de acord… din propria experiență vă spun…
    Copilul meu nu a vrut piept cu toate că lapte era din belșug… așa că am ajuns la lapte praf… apoi de la 4 luni cu diversificarea…. dar nici așa nu se omora cu mâncatul…. ca să mănânce un pic ii țineam cu o mână telefonul iar cu cealaltă biberonul….( nu va spun ce chin era) apoi când a mai crescut mânca cu tableta in față jucându-se…a gângurit de pe la 3 luni ,a vorbit cuvinte stalcite de pe la 11 luni si de atunci nu sa mai oprit, turuie într-una 🙂 …Acum e grupa mare, nu se omoară cu mâncarea nici acum dar nici cu tableta sau telefonul sau tv-ul… trec zile întregi fără să le deschidem. Eu cred ca depinde de personalitatea fiecăruia. O seară plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *