Tatăl fulgilor de nea. Poveste pentru copii curioşi.

Fulgii de zăpadă au un tată? Sunt sigură că asta vor întreba copiii imediat cum vor vedea titlul. Le puteţi răspunde, spunându-le povestea lui Wilson Bentley, un fermier din Vermont. El este tatăl fulgilor de nea pentru că a fost primul care i-a fotografiat şi i-a studiat. Începând cu anul 1885, a adunat peste 5.000 de imagini ale cristalelor de zăpadă. Toate sunt păstrate şi astăzi la Institutul Smithsonian.

primele fotografii ale fulgilor de zapadasursa foto: Smithsonian National Museum

Credinta noastră, că nu există doi fulgi de zăpadă identici, datează din 1925, când Wilson Bentley a publicat o lucrare bazată pe toate observaţiile şi fotografiile sale.

Fiecare cristal de zăpadă este o operă de artă şi niciun model nu se repetă. Când fulgul se topeşte, acel model unic se pierde pentru totdeauna,

scria Wilson Bentley. El a observat că formele generale pe care le iau fulgii – hexagon, romb, stea, ac, etc. – depind de temperatura aerului în care se formează şi cade cristalul.

Aceste imagini ale fulgilor de nea sunt realizate cu un aparat special, pe care Wilson Bentley l-a construit singur dintr-un microscop şi un aparat de fotografiat. Arătaţi-le copiilor fotografiile şi spuneţi-le povestea lor. Sunt convinsă că se vor uita cu mai multă atenţie la micile cristale de zăpadă care le aterizează iarna pe năsuc 🙂

primele fotografii ale fulgilor de zapada

 

fotografii fulgi de zapada

sursa foto: Smithsonian National Museum

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *