Teama de dentist se tratează. Cu cântece şi glume :)
Frica de dentist e reală. Şi nu numai pentru copii, ci şi pentru noi, adulţii. Tocmai pentru că ştim asta, ar trebui să încercăm să îi ajutăm pe copii, încă de când sunt mici, să lupte cu această teamă. Ba chiar să nici nu o dobândească. Iată câteva sfaturi. Sunt convinsă că vă vor ajuta.
sursa foto: pixabay.com
S.O.S. Copilul la stomatolog!
de Mirela Ţîgănaş – psiholog clinician specialist/psihoterapeut
Fricile pot fi ancestrale, dacă ne naştem cu ele, sau pot fi învăţate. Teama de stomatolog se numără printre aceste temeri pe care le deprindem în viaţă. Iar copiii învaţă frica de stomatolog chiar de la noi, încă dinainte să îi apară primul dinţişor.
Dragă părinte, toate emoţiile și atitudinile tale se vor transmite copilului tău, inclusiv atitudinea ta faţă de stomatolog. Ţi-e teamă? Îi vei induce și puștiului tău aceeași stare. Ai avut o experienţă neplăcută când ai fost la stomatolog? Ai grijă să nu te audă copilul tău atunci când o împărtășești altcuiva.
Primul pas
Ca să nu îi fie frică de stomatolog, încă de când îi crește primul dinţişor, încearcă să îl familiarizezi cu periuţa de dinţi, să-i povesteşti de unde vine dinţişorul şi cum trebuie să avem grijă de el. Bucură-te de fiecare dată când apare un altul. Când erupţia îi provoacă durere, nu face din asta o tragedie. Povesteşte-i că şi pe tine te-a durut şi încearcă să-i calmezi durerea.
Poveşti frumoase despre…dentist
Înainte de prima vizită la medicul stomatolog, îi poţi crea o poveste copilului în care să-i spui cum animăluţul sau personajul său preferat a fost şi el în aceeași situaţie, ce gânduri şi emoţii a avut, dar cât de mult i-a plăcut la stomatolog.
Povesteşte-i ce face un stomatolog şi, foarte important, NU ameninţa copilul, nici măcar în glumă, cu mersul la stomatolog sau doctor:
Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor!
Dacă nu faci asta, te duc la doctor!
Nu-i citi povești în care vreun personaj a trăit o experientă negativă la stomatolog și fii foarte atent la ce desene se uită copilul tău – comportamentele, atitudinile se învaţă și pe această cale.
Primele vizite la stomatolog, simple consultaţii
Îti recomand, dragă părinte, să familiarizezi copilul cu un stomatolog de la o vârstă cât mai fragedă. Mergi la simple consultaţii în care stomatologul să verifice dintișorii, eventual să facă manevre foarte ușoare și nedureroase. Fă asta de vreo 3-4 ori pe an. De ce?
1. Vei familiariza copilul cu atmosfera din cabinetul de stomatologie – aparatură, scaun, mirosuri, zgomote specifice, care pot induce teamă.
2. Copilul va asocia cabinetul stomatologic cu un loc plăcut. Atunci când va fi nevoie de o intervenţie, el va percepe mai puţină durere. Şi asta pentru că el se urcă relaxat pe scaunul stomatologic, același scaun pe care a mai stat și nu a simţit nicio durere în vizitele precedente. Vei evita, astfel, o reactie neplăcută și neaşteptată din partea copilului. Imaginează-ţi că îl duci pe copil pentru prima dată la stomatolog atunci când are nevoie de o extracţie sau de curăţarea unei carii! Pentru că durerea e inevitabilă, riști ca cel mic să refuze definitiv să mai meargă la stomatolog, pentru că el a asociat cabinetul lui cu durerea.
3. În al treilea rând, vei crea o rutină foarte sănătoasă, aceea de a merge în mod constant la stomatolog, de a preveni și rezolva problemele dentare înainte ca ele să devină grave.
La spălat pe dinţi, cu cântec, înainte!
Între aceste controale stomatologice, creează o rutină a spălatului pe dinţi. Fă o activitate plăcută din acest lucru pentru copilul tău. Spune o glumă, un cântecel, râzi când mergeţi la spălat dinţii. De exemplu, puteţi cânta:
Hai, acum, după mâncare
Să facem o zarvă mare
Și pe dinţi să ne spălăm,
De microbi noi să scăpăm! (autor Mirela Ţîgănaş)
Seara puteţi face un adevărat eveniment de familie, spălându-vă împreună pe dinţi. Puteţi lua și animăluţul preferat al copilului. Îi poţi trasa sarcina copilului de a avea grijă ca animăluţul să înveţe să se spele bine pe dinţi. El va trebui să îi arate cum se spală corect dinţişorii și să-l ajute.
Poezie de învins frica
Când mergi tu însăţi la stomatolog poţi să-l iei şi pe el cu tine și să fii un exemplu de curaj. Pentru asta, puteţi învăţa poezia:
La stomatolog mă duc,
Să deschid guriţa mare,
Cariilor să le fac un truc,
Pentru că foarte puţin mă doare.
Doar mă pișcă și furnică
La o căriuţă mică,
Dar eu știu că-i sănătos
Şi-apoi, voi zâmbi frumos. (autor Mirela Ţîgănaş).
Evită etichetările atunci când vorbeşti cu el. Chiar dacă ești nervos pentru că nu stă pe scaunul stomatologic, evită cuvintele „prost”, „fricos”, „laș”.
Dacă plânge că-l doare, strânge-l în braţe şi spune-i că ești alături de el, că știi și că îl crezi că-l doare, sărută-l, arată-i că-ţi pasă de suferinţa lui. Poate că pentru un adult nu e mare suferinţa, dar pentru micuţ chiar este.
(Mirela Ţîgănaş este psiholog clinician specialist şi psihoterapeut, tel: 0751 291115, mirela.tiganas@gmail.com, psymind.ro)
Poate ţi-ar plăcea să citeşti şi:
COMENTARIILE TALE