Teatrul încurajează copiii să citească

Spectacolele de teatru nu aduc doar bună dispoziţie. Pentru copii, beneficiile sunt mult mai multe. Ştiinţa a demonstrat că experienţa asta îi încurajează să citească, îi face mai toleranţi şi le dezvoltă gândirea critică.

teatru pentru copii

sursa foto: teatrulioncreanga.ro

Studiul realizat de Departamentul de Reformă în Educaţie al Universităţii din Arkansas a urmărit evoluţia şcolară a aproape o mie de elevi care au asistat la spectacole de teatru pe parcursul unui an. În comparaţie cu elevii care nu au fost parte a acestui program cultural, aceşti copii citeau mai mult, aveau un vocabular mult mai bogat şi erau mult mai interesaţi de istorie. La ore, răspundeau mai des, erau dezinhibaţi şi puteau purta un dialog lung cu profesorul. Studiul a arătat, de asemenea, că aceşti elevi înţelegeau sentimentele şi emoţiile celor din jur şi erau, astfel, mai toleranţi.

Stagiune bogată în spectacole

Ar trebui să ne facem timp şi să ducem copiii cât mai des la teatru. Din fericire, sunt tot mai multe piese de teatru pentru copii de toate vârstele. Ţăndărică are o mulţime de spectacole în stagiunea aceasta, de la Pinocchio şi Punguţa cu doi bani, până la Visul unei nopţi de vară sau Muzicanţii din Bremen. Şi la Teatrul Ion Creangă sunt piese dintre cele mai diverse: Cartea Junglei, Crăiasa Zăpezii, Insula Misterioasă sau Inimă Rece. Şi la Odeon se joacă teatru pentru copii. Puteţi vedea Aventurile lui Habarnam, dar şi seria de spectacole despre copilăria unor mari compozitori Clasic e fantastic.

Mai sunt, apoi, şi proiectele unor actori tineri care pun în scenă poveşti cu totul speciale. Ioana Ginghină e unul dintre aceştia. Trupa ei, MiniArtShow, are trei spectacole pentru copii stagiunea aceasta: Dănilă Prepeleac, Spre Vrăjitorul din Oz şi musicalul Cântec pentru Tisha. Actriţa Nicoleta Rusu şi trupa ei Ţăpuşele aduc pe scenă spectacole de lumini şi umbre precum: Aventurile unui fir de nisip, Sunetele anotimpurilor sau Eşti preţios.

Voi mergeţi la teatru cu copiii?

Articol bazat pe studiul: Learning from live theater, EducationNext

 

Citeşte şi: Salvaţi povestea de seară

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *