Temele: povara din fiecare zi
Facem eforturi să fim atenţi la toate orele dintr-o zi, iar ei ne mai dau şi teme pentru acasă. Asta vorbeau doi băieţi de clasa a IV-a în curtea şcolii. Şi le dau dreptate. Copiii au prea multe teme pentru acasă.
Nu e vina învăţătorilor şi nici a profesorilor. Ei sunt nevoiţi să dea teme pentru acasă. Pentru că:
- materia pe care o au de predat este la fel de stufoasă, de tehnică, de aridă, de complet desprinsă de realitatea de zi cu zi, ca acum 30 de ani.
- în clase de peste 30 de elevi, e imposibil să te asiguri că toată lumea a înţeles ce ai predat.
- sunt atât de multe lucruri inutile în manuale, încât acestea distrug imaginaţia şi bunăvoinţa oricărui profesor care ar vrea să îşi ţină orele altfel.
Avem manuale noi la clasa I. Ar fi trebuit să fie revoluţionare în grafică şi abordare, cu CD-uri şi lecţii interactive. Nu sunt aşa. Pentru că nimic esenţial nu s-a schimbat în conţinutul lor. Programa de învăţământ a rămas aceeaşi, iar noile manuale sunt doar o formă fără fond. Aşa că, încă de la clasa I, copiii primesc pagini întregi de teme în fiecare zi.
P.S.
Ştiu. Vor fi mulţi cei care vor spune că şi noi aveam multe teme şi nu ne plângeam atât. Perfect adevărat. Însă lumea în care cresc copiii noştri e total diferită. Ei gândesc, învaţă şi cresc altfel decât am făcut-o noi. Totul în jurul lor e schimbat. Modul în care se face şcoală a rămas, însă, la fel.
Citeşte şi: Cât câştigă profesorii
Citeşte şi: Fabrica de elevi
Adevarul este ca noi pe vremea noastra nu aveam atatea cerinte inca de la grupa mica, nu aveam clase pregatitoare in care deja trebuia sa stim sa scriem si sa citim si sa socotim , inainte de a intra in clasa a 1 a , nu aveam atatea ore in program , uneori de la 8 la 15 , nu aveam afeter scool si nici cursuri prea multe de unde sa alegem si activitati extrascolare si parintii nu erau intr-o competitie ca in ziua de azi sa puna presiune pe un copil si sa il inscrie la cat mai multe activitati extra scolare si nici nu aveam atatea teste nationale inca din clasa a 2 a si nu aveam nici net si nici ritmul vietii nu era asa de alert ca cel din ziua de azi .
Bună ziua, aș dori să iau legătura cu autoarea articolului pentru că, la diploma mea de licență de la facultate am exact această temă: temele pentru acasă la elevii din clasele primare. Mulțumesc
Uite… in sfarsit, o statistica utila.
Care, oricum, demonstreaza ca de fapt copii nu sunt asa de cocosati de teme pentru acasa!
Si oricum chiar si aceasta statistica este umflata mult! Pentru ca, de fapt, cel putin din acel timp copii mai scriu un SMS / WhatsApp / telefon / Facebook sau stau cu gandul la “pe cine nu am sunat azi!”.