Tot mai puţini copii. Prea puţini.

Am un singur copil. Aş fi vrut doi. Am devenit mamă după 30 de ani. Mi-aş fi dorit să se întâmple mai devreme. Mă uit în jurul meu şi îmi văd cei mai mulţi dintre prieteni în aceeaşi situaţie. Poate că şi în cazul vostru este la fel. Statisticile confirmă această realitate: se nasc tot mai puţini copii, în România şi în lume deopotrivă.

tot mai putini copii. natalitate.

Vârsta medie a mamei la prima naştere era, în România anilor ’80, de 22 de ani. În 2014 a urcat până la 28 de ani. Iar în Bucureşti, femeile au primul copil şi mai târziu: în medie, la 30 de ani.

se nasc tot mai putini copii. natalitate

Sunt mai multe state în lume, printre care Grecia, Australia, Japonia, Elveţia sau Italia, unde vârsta medie a mamei la prima naştere a depăşit 30 de ani. În aceste ţări, rata natalităţii nu mai asigură înlocuirea actualei generaţii. Şi România e aproape să atingă acest nivel.

se nasc tot mai putini copii. natalitate

Aşa e evoluat rata natalităţii în România din anul 1933 încoace. Atunci se năşteau 35 de copii la fiecare o mie de locuitori. Acum doar opt.

În Statele Unite, tendinţa e aceeaşi. Aproape jumătate (47,6%) dintre femeile de până în 44 de ani nu au niciun copil. Este cea mai ridicată rată din istoria ţării.

Este evident. În România şi în lume, femeile fac din ce în ce mai puţini copii şi la o vârstă tot mai înaintată. Iar asta schimbă modul în care sunt crescuţi copiii, schimbă relaţiile din familie, societatea şi economia ţărilor. Părinţii în vârstă sunt o realitate tot mai răspândită. Iar această tendiţă va schimba totul.  

 

Articol bazat pe date de la Institutul Naţional de Statistică, CIA World Factbook 2014, Banca Mondială şi U.S. Census Bureau.

Vezi şi: Despre educaţie, în cifre

 

cadouri copii jucarii cu dragoste

You may also like...

2 Responses

  1. Cosmina says:

    Mi se pare foarte interesant si frumos ilustrat acest post. Acum il citesc prima data. Eu cred ca Romania este deja in situatia in care nu isi poate inlocui generatiile (sporul natural este negativ de foarte multi ani; rata fertilitatii ar trebui sa fie peste 2 ca si sporul natural sa fie pozitiv, iar acum din cate imi amintesc e ceva de genul 1,3). Numai bine 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *