Tu ştii ce apă bea copilul tău?
Telecabina a început să urce uşor. Verdele pădurii a devenit mai aprins. Stâncile se iţeau, tot mai curajoase, printre ramuri. Acolo sus, la puţin peste 1.000 de metri altitudine, cabina s-a oprit. Am rămas aşa, suspendaţi aproape de cer, dar suficient de aproape de pământ ca să vedem Izvorul.
Ne aflăm în zona protejată Parcul Natural Bucegi, rezervaţia Abruptul Prahovean. Acolo e Izvorul Buşteni, sursă pentru apa minerală Aquatique. Aşa sunt multe izvoare în România care dau naştere apelor minerale naturale. E important să ştim care sunt, pentru că aceste ape sunt controlate, provin din izvoare certificate de statul român şi sunt sigure pentru noi şi copiii noştri.
Verifică dacă apa pe care o bei se află pe lista apelor minerale naturale recunoscute oficial! (găseşti LISTA COMPLETĂ la finalul articolului)
Aproape 50% din apa care se află pe piaţă în momentul acesta e apă necontrolată. În România, jumătate din populație poate fi expusă oricând la o epidemie microbiologică,
avertizează Radu Dumitru, director la Societatea Națională a Apelor Minerale (Agerpres, 1 februarie 2016)
De ce să bem apă minerală naturală?
- este controlată cel puţin o dată pe zi, prin analize de laborator,
- compoziţia sa este stabilă chimic, nu are nevoie de îmbunătăţiri,
- este bogată în minerale, în cantităţi diferite, în funcţie de izvorul-sursă. Mineralele – precum ionii de calciu, magneziu, potasiu, sodiu, siliciu, litiu, fluor – reprezintă cei mai importanţi nutrienţi care asigură buna funcţionare a organismului uman. Puţină lume ştie că cel mai eficient, natural şi ieftin supliment alimentar îl reprezintă apa minerală naturală.
Apa minerală naturală nu este tratată chimic şi nu are voie să fie tratată în niciun fel. Apa de izvor şi, mai ales, apa de masă primesc tratament cu clor sau ozon,
precizează Radu Lăzăroiu, director general Romaqua Group.
Ce trebuie să scrie pe etichetă?
- să fie menționată sursa apei,
- unde se îmbuteliază apa,
- compoziția fizico-chimică a apei.
Care este cea mai bună apă minerală naturală?
Aceasta este o întrebare la care numai fiecare dintre noi poate răspunde. Pentru că fiecare dintre aceste ape certificate are o compoziţie chimică specifică şi noi trebuie să ne dăm seama care se potriveşte mai bine organismului nostru.
Copiii mici au nevoie de apă specială
În cazul bebeluşilor şi al copiilor mici, lucrurile sunt diferite. Ei au nevoie de o apă specială.
- apă minerală naturală trebuie să fie slab mineralizată, reziduul sec să nu depăşească de 500 mg/l,
- conţinutul de sodiu să fie mai mic de 20 mg/l,
- conținutul de nitrați să fie este mai mic de 50 mg/l,
- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l.
(p) Apa minerală naturală Aquatique îndeplineşte toate aceste criterii de compoziţie şi puritate pentru a putea fi folosită la prepararea hranei pentru bebeluşi şi pentru hidratarea copiilor mici. Conţinutul ei în sodiu este foarte redus, de numai 1mg/l, mult sub limita recomandată. Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului a atestat acest lucru în urma unui studiu clinic. Şi Societatea Română de Pediatrie confirmă că Aquatique poate fi folosită pentru prepararea hranei sugarilor şi o recomandă mamelor.
Apele testate clinic de Societatea Română de Pediatrie poartă pe etichetă menţiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”, aşa că citiţi cu atenţie eticheta înainte de a decide ce apă minerală naturală să cumpăraţi pentru voi şi copiii voştri.
Cum se fabrică apa minerală naturală?
Ce se întâmplă cu apa din izvor atunci când ajunge în fabrică? Acolo, întregul proces porneşte de la o sticlă mică, un PET sigilat ca cel din fotografia de mai sus, care este suflat în formă şi apoi ajunge pe linia de îmbuteliere. Noi am văzut cu ochii noştri ce se întâmplă apoi. Şi am filmat pentru voi, exact ca în documentarele ”How it’s made” 🙂
Nu pot să vă dau alt sfat mai bun decât acesta: citiţi cu atenţie eticheta atunci când cumpăraţi apă minerală şi verificaţi dacă ea se află pe această listă a apelor minerale naturale recunoscute oficial de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. (daţi click pe fotografie şi se va deschide în format mai mare)
Citeşte şi:
COMENTARIILE TALE