Tu ştii ce tip de inteligenţă are copilul tău?
Aţi vrut să explicaţi copilului vostru fracţiile şi nu a înţeles până când nu aţi tăiat o portocală în felii? Sau aţi vrut, poate, să îi vorbiţi despre naraţiune şi nu v-aţi făcut înţeles până când nu aţi desenat un grafic? Teoria inteligenţelor multiple demonstrează ceea ce am simţit, cu toţii, pe propria piele: că sistemul actual de educaţie, cu un singur mod de a preda şi de a explica, cu acelaşi tip de materiale didactice, nu este potrivit pentru toţi copiii.
Propusă în 1983 de Howard Gardner, profesor la Harvard, teoria inteligenţelor multiple a revoluţionat modul în care înţelegem procesul de învăţare. Profesorul a demonstrat că există mai multe tipuri de inteligenţă, în funcţie de modul în care creierul procesează informaţia.
Inteligenţa naturii
Sunt copii interesaţi de tot eea ce înseamnă mediu, plante, animale. Observă şi înţeleg foarte bine fenomenele naturale. Învaţă mai uşor în aer liber, în iarbă, printre copaci.
Inteligenţa personală
Aceşti copii sunt intuitivi, înţelepţi şi au încredere în sine pentru că au capacitatea de a se cunoaşte foarte bine şi de a-şi înţelege emoţiile.
Inteligenţa verbal-lingvistică
Aceşti copii ascultă cu atenţie şi gândesc în cuvinte. Le place să citească, să joace jocuri de cuvinte, să scrie poezii şi poveşti. Le este uşor să îşi exprime ideile şi gândurile, atât verbal, cât şi în scris. Sunt buni oratori, dar pot deveni şi scriitori.
Inteligenţa vizual-spaţială
Se orientează bine în spaţiu, înţeleg noţiunile de dimensiune, aşa cum sunt marinarii sau arhitecţii. Sunt atenţi la ceea ce îi înconjoară şi observă detalii interesante. Învaţă prin desen, adesea concep adevărate hărţi pentru a explica o noţiune sau o problemă.
Inteligenţa muzicală
Este, în mod evident, inteligenţa copiilor cu ureche muzicală, capabili să perceapă şi să interpreteze foarte bine sunetele. Sunt atenţi la zgomotele din mediul înconjurător şi ştiu să le distingă. Acest tip de copii învaţă mai bine dacă au muzică în surdină, dacă transformă lecţiile în melodii, dacă vorbesc ritmic.
Inteligenţa logico-matematică
Copiii sunt extrem de buni la calcule şi la raţionamente logice. Ei gândesc în concepte şi idei abstracte. Le place să facă experimente şi să rezolve puzzle. Sunt fascinaţi de spaţiul cosmic. Ei trebuie să înţeleagă mai întâi ideea de ansamblu înainte să poată percepe detaliile.
Inteligenţa inter-umană
Sunt empatici, pentru că le este uşor să înţeleagă sentimentele celorlalţi. Interacţionează uşor şi învaţă bine atunci când sunt în grup şi discută cu ceilalţi. Sunt sociabili şi devin, adesea, vedetele clasei. Au şi o capacitate bună de a se adapta situaţiilor neprevăzute.
Inteligenţa corpului
Aceşti copii se folosesc de propriul corp şi de mişcări pentru a rezolva lucruri sau a crea obiecte. Comunică bine prin limbajul corpului. Sunt foarte abili şi pot fi buni sculptori, chirurgi, dansatori. Învaţă mai bine dacă inventează roluri, dacă le interpretează, dacă sunt lăsaţi să se mişte liber în timp ce memorează sau rezolvă o problemă.
Actualul nostru sistem de învăţământ, în România şi în lume, testează doar logica, memoria, perspicacitatea, adică ceea ce numim IQ. Copiii buni la matematică sunt consideraţi inteligenţi, cei care pictează extraordinar sunt consideraţi doar talentaţi. Ei bine, nu. Sunt la fel de inteligenţi, doar că inteligenţa lor e diferită. Însă nu mai puţin valoroasă.
Dacă subiectul vi se pare interesant şi vreţi să aflaţi ce tip de inteligenţă îl caracterizează pe copilul vostru, găsiţi în librării o serie care mie mi s-a părut interesantă, de la editura Gama. Sunt caiete de activităţi pentru vârste diferite, cu jocuri, abţibilduri şi desene. Vă vor ajuta să îl direcţionaţi pe cel mic spre domeniile în care excelează, dar şi să îl încurajaţi să îşi dezvolte celelalte tipuri de inteligenţă.
Citeşte şi:
COMENTARIILE TALE