Tu ştii cum învaţă copilul tău?

Fetiţa mea învaţă cu creioanele colorate în mână. Subliniază, colorează. Îşi pune jucării în jur şi le explică problemele la matematică. Se mişcă mult, gesticulează. Am vrut să ştiu mai multe despre stilurile diferite de a învăţa pe care le au copiii, ca să o pot înţelege şi ajuta mai bine. Pentru că, într-o şcoală care uniformizează, este de datoria noastră, a părinţilor, să încurajăm cât mai mult talentele şi particularităţile copilului nostru, inclusiv cele legate de învăţare.
copiii invata in mod diferit

sursa: freepik.com

Părinţii pot să îşi dea seama de stilul de a învăţa al copilului încă de la 6, 7 ani. Însă el se cristalizează, cu adevărat, abia din clasa a V-a. Specialiştii au împărţit copiii în patru mari categorii în funcţie de cum învaţă.
modul vizual de invatare la copii
Acestor copii le place să deseneze, să picteze, să facă puzzle-uri. Au nevoie să ”vadă” informaţia ca să o poată reţine. Nu trebuie să le lipsească creioanele colorate, tabelele şi fişele de tot felul. Este cel mai răspândit mod de a învăţa şi multe clase au început să fie amenajate pentru a răspunde cerinţelor acestui tip de copii.
 • îşi amintesc detalii vizuale
 • au nevoie să scrie pentru a învăţa
 • de obicei desenează sau schiţează ceva în timp ce ascultă

modul verbal de invatare la copiiAcestor copii le place să asculte poveşti şi au învăţat să vorbească la o vârstă fragedă. Ei urmăresc foarte uşor instrucţiunile verbale şi le place să explice în multe cuvinte ceea ce au învăţat. Aceşti copii par să nu fie atenţi atunci când vorbeşti cu ei, dar abilităţile lor de ascultare sunt atât de dezvoltate încât reţin conversaţia fără niciun fel de efort.

 • reţin informatia prin repetare cu voce tare
 • au probleme să reţină atunci când au doar un text scris

modul chinestezic de invatare la copiiAceşti copii povestesc evenimentele mai degrabă prin ceea ce au făcut personajele, decât prin ceea ce au spus ele. Mulţi dintre aceşti copii pot părea agitaţi în permanenţă, însă acesta este modul lor de a învăţa şi de a experimenta ceea ce învaţă.

 • acestor copii le place să meşterească diverse lucruri
 • au nevoie de mişcare şi de interacţiune a tuturor simţurilor
 • reţin mai uşor dacă îi laşi să se mişte în voie, să se joace cu o minge sau jocuri de rol
modul analitic de invatare la copii
 Aceşti copii identifică tipare şi fac conexiuni. Înţeleg foarte bine cum sunt corelate lucrurile şi evenimentele.
 • sunt capabili de gândire logică de la o vârstă fragedă
 • pun multe întrebări şi le place să rezolve probleme matematice
 • le plac jocurile de strategie

Copilul tău cum învaţă?

 

Articol bazat pe studiul How Children Learn, publicat de International Academy of Education

Dacă ţi-a plăcut articolul, hai să ţinem legătura. Abonează-te la newsletter, pe banda portocalie de mai sus. Îţi voi trimite noutăţile şi articolele mele. Îţi mulţumesc pentru prietenia ta 🙂

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *