Un an de când s-au închis școlile. Urmele adânci din sufletul copiilor.

11 MARTIE 2020. Ziua în care şcolile s-au închis peste tot în ţară. Ziua în care ceva ce părea de neimaginat s-a întâmplat. Ziua în care copiii noştri au învăţat cuvintele carantină şi cursuri online. Ziua din care au învăţat ce înseamnă singurătatea.

De la 10 zile, cât erau anunţate să dureze, restricţiile s-au prelungit, şi s-au prelungit, şi s-au prelungit. Mult prea mult. Pentru Sofia mea, acum în clasa a VI-a, porţile şcolii sunt închise şi acum. Aşa cred că vor rămâne până la finalul acestui an şcolar. Iar asta înseamnă deja trei semestre de cursuri online, cu o foarte scurtă perioadă de respiro din toamna anului trecut.

COPIII DE GIMNAZIU – APATICI, BLAZAȚI, TRIȘTI

Ca Sofia sunt toţi copiii de gimnaziu din multele oraşe unde rata de infectare este în continuare mare și continuă să crească.

sursa foto: freepik.com

Ce înseamnă pentru ei un an întreg de cursuri online, lipsa colegilor cu care să vorbească zi de zi, profesorii pe care îi văd doar pe ecrane, materii grele predate doar la calculator, ore în şir petrecute în faţa ecranului? Pentru cei mai mulţi dintre ei e chinuitor.

Pe mulţi copii, perioada asta i-a făcut să fie apatici, blazaţi, să le fie greu să se concentreze, să fie anxioși și temători, mai tăcuți, să îşi piardă interesul pentru şcoală în general, să îşi piardă speranţa că se vor mai întoarce vreodată la viaţa lor de dinainte.

sursa foto: pixabay.com
ȘCOLILE S-AU ÎNCHIS CU UN ZGOMOT ASURZITOR

Şcoala i s-a închis în nas Sofiei dureros, chiar în perioda în care începuse să îşi facă prieteni buni, să aibă un grup al ei, să glumească, să se vadă des, să se aniverseze împreună. Era momentul în care personalitatea ei începea să prindă aripi. Trecuse de şocul începutului de gimnaziu şi lucrurile erau atât de frumoase pentru ea. Se bucura de profesorii noi, de statutul de elev mare, de gimnaziu, de noile libertăţi şi posibilităţi care decurgeau din asta. Pentru copiii extrem de sociabili, şcolile s-au închis cu un zgomot asurzitor. Apoi a rămas o linişte prelungă, apăsătoare.

Singurătatea din pandemie le-a accentuat toate neliniştile, stările contradictorii, căutările, întrebările şi gândurile pe care le au copiii la vârsta pre-adolescenţei. De aceea perioada aceasta este atât de grea pentru ei. Şi cred că le va lăsa urme adânci.

Dacă aveţi şi voi copii la vârsta asta dificilă, închişi în camere, încercând să găsească un echilibru, chiar şi fragil, în marea de necunoscute care îi înconjoară, atunci sigur mă înţelegeţi foarte bine.

Copiii au foarte multă nevoie de noi acum, poate mai mult decât oricând, de înţelegerea şi sprijinul nostru. De calm, de cuvinte bune şi de aprecieri. Şi au nevoie să facem totul pentru ca pandemia asta să se sfârşească.


AM RĂMAS SĂNĂTOȘI

(P) În toată nebunia asta, însă, familia noastră a rămas sănătoasă. Iar asta este cea mai mare bucurie. Sofia şi-a păstrat marile ei pasiuni şi, oricât ar fi fost apatia de mare, tot a continuat să citească şi să deseneze. Cred că lucrurile astea o ţin pe linia de plutire. Chiar dacă e singură, lumile pe care le descoperă în cărţi sau pe care le creează singură i-au umplut viaţa.

Când prietenii de la Secom m-au rugat să vă împărtăşesc experienţa Sofiei din pandemie şi mi-au trimis produsele din gama ChildLife, m-am bucurat. Pentru că Sofia chiar le foloseşte de ani buni la sfatul medicului pediatru, dar şi al alergologului. În pandemie, am respectat sfaturile lor cu şi mai multă sfinţenie ca să îşi întărească imunitatea şi să reziste acestei perioade dificile.

Secom ne asigură că ChildLife este o gamă de suplimente alimentare special create pentru copii de către medici pediatri. Produsele sunt create din ingrediente naturale de calitate, au gust plăcut şi sunt usor de administrat. Vitamina C şi Vitamina D sunt o combinaţie zilnică care susţin imunitatea, iar First Defense îi susţine şi mai mult, mai ales atunci când fac uşoare viroze sau răceli, inerente mai ales la copiii mai mici care merg în comunitate chiar şi în această perioadă. Vorbiţi cu medicul pediatru, poate aceste suplimente sunt potrivite şi pentru copilul vostru, aşa cum sunt pentru Sofia.

Vă doresc tuturor sănătate şi să trecem cu bine peste toate!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *