Un grăunte de fetiţă cucereşte lumea. E fetiţa mea, şi a ta, şi a ta…

Sofia nu s-a jucat prea mult cu păpuşi. Păpuşi clasice, cu rochiţe şi păr lung, nu a vrut niciodată. Dar i-au plăcut pluşurile. Chiar şi acum, la 12 ani, a vrut unul de ziua ei. S-a jucat mai mult cu ele şi cu maşinuţe, cu avioane, elicoptere şi roboţei.

Poţi să joci mai multe jocuri cu roboţii decât cu păpuşi, îmi spunea ea.

Rar o vezi în fustă. Nu îi place să îi cumpăr.

Nu pot să alerg, să mă caţăr şi să mă joc liberă în fustă, se răţoieşte un pic la mine.

Şi-a dat jos cerceii pe la 10 ani. Nu mai vrea să poarte.

Sunt drăguţă şi fără. De ce trebuie să ne ciuruim urechile ca să arătăm mai bine? mă întreabă fără să aştepte un răspuns.

sursa foto:freepik.com

Dintotdeauna i-a plăcut să construiască. Ridică din cuburi orice, rapid, cu îndemânare şi incredibil de multă răbdare. Acum asamblează machete cu clădirile simbol ale lumii. Vrea să fie arhitect.

Vreau să proiectez construcţii cu multe plante şi flori, ca să respire oraşul mai uşor, îmi explică.

Nu vă imaginaţi că e cel mai sigur pe el copil din lume. Înainte de asta a vrut să se facă medic şi să găsească leacuri pentru bolile oamenilor. Iar mai înainte a avut chiar ideea de a studia Ştiinţele Naturii ca să poată salva Pământul. Orice ar face, însă, ar vrea să meargă să facă facultatea în altă ţară, dar apoi să se întoarcă acasă şi să facă ţara asta mai frumoasă.

Are tot timpul să se hotărască. E abia în clasa a VI-a şi mai are mult în faţă ca să îşi găsească adevărata pasiune şi drumul pe care vrea să meargă.

Ziua Internationala a Fetelor
sursa: freepik.com

Sofia mă mai întreabă uneori cum o văd eu în viitor, ce meserie va avea şi ce va face. Mă uit la ea şi mi-e imposibil să îi răspund. Eu o văd tot ca un boţ de om, un grăunte de fetiţă gângurind la măgăruşul ei de pluş. Aşa că îi răspund de fiecare dată aşa:

Te văd sănătoasă şi fericită. Te văd trăind cu pasiune. Te văd la fel de plină de imaginaţie, de creativitate, de gânduri bune, de visuri mari. La fel de dornică să faci bine, să descoperi lucruri, să călătoreşti, să cunoşti oameni şi locuri. Te văd alături de prietenii tăi buni, bucurându-te împreună cu ei de o glumă bună şi de nopţi cu confidenţe şi planuri de viitori. Te văd puţin aiurită şi mereu zâmbitoare, poate cu şuviţe azurii în păr, dar tot fără cercei. Te văd puternică, independentă şi cu încredere în tine.

Nu ştiu ce meserie vei avea sau care va fi marea ta pasiune ca adult. Dar ştiu că vei putea fi orice vei vrea să fii şi că poţi deveni orice ce ţi-ai pune în cap să devii. Pentru că poţi.

Am scris aceste cuvinte către fiica mea cu ocazia Zilei Internaţionale a Fetelor, care se sărbătoreşte în fiecare an, pe 11 octombrie.

(P) Cartoon Network celebrează Ziua Internaţională a Fetelor cu un proiect special dedicat lor. În săptămâna 11-18 octombrie, pe canalul de YouTube Cartoon Network România vor fi postate clipuri cu eroine Cartoon Network care le dau încredere tinerelor fete prin principiile și valorile pe care le promovează și le apără. Creații mult îndrăgite, precum Unikitty, DC Super Hero Girls sau Fetițele Powerpuff le vor reaminti fetelor de curaj și încredere în sine, prietenie, viziune și alte repere importante.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *