Unul din patru copii adoarme greu. De ce?
Eu am avut noroc. Sofia a dormit noaptea foarte bine încă de când era micuță și ne-a lăsat și pe noi să ne odihnim. a avut o scurtă perioadă de timp, după șase luni, când trebuia să fac ture prin casă cu ea în brațe ca să reușesc să o adorm. Dar nimic chinuitor sau care să dureze mult imp, așa cum îmi povesteau prietenele mele că se întâmpla cu copiii lor.
Problemele de somn ale copiilor sunt reale, nu un moft al mamelor. Cel mai mai amplu studiu* realizat de pediatri pe durata a 30 de ani arată că unul din patru copii se confruntă cu această problemă chiar până la vârsta de 10 ani.

Studiul a identificat aproape 60 de factori care joacă un rol în dereglările de somn ale copiilor, însă 10 dintre aceștia au fost observați mai des. Fac parte din trei categorii distincte: factori biologici, psihologici și de mediu.
Factorii biologici
Temperamentul sau personalitatea copilului joacă un rol important în modul în care acesta adoarme. Copiii care sunt mai nervoși, mai iritați, care se adaptează mai greu la schimbare nu se liniștesc ușor atunci când sosește ora de culcare. Problemele lor legate de somn pot dura și câțiva ani. Însă, pe măsură ce copilul crește și creierul se maturizează, va adormi mai ușor. Pentru acest tip de copii, respectarea rutinei înainte de culcare este foarte importantă.
Factorii psihologici
Modul în care adorm copiii este influențat de ceea ce simt aceștia și de relația lor cu părinții. Copiii care sunt anxioși și cărora le este greu să se concentreze sau să respecte reguli sunt mai predispuși la probleme legate de somn. Aceștia au un nivel de stres ridicat, iar părinții au nevoie de multă răbdare pentru a pune în aplicare rutina dinainte de culcare, singura care poate să îi liniștească într-o anumită măsură.
Copiii care stau cu părinții la culcare tind să adoarmă mai greu și să se trezească mai des în timpul nopții, atunci când mama sau tata nu le mai sunt alături.
Rutina înainte de culcare este importantă pentru toți copiii. Cu cât e respectată mai mult timp și în mod constant, cu atât copiii se vor simți mai în siguranță, liniștiți și gata să adoarmă.
Factori legați de mediul înconjurător
Folosirea dispozitivelor electronice a fost asociată clar cu problemele de somn ale copiilor. Mai ales atunci când televizorul, tableta sau telefonul sunt utilizate înainte de culcare și în camera copilului. Melatonina, hormonul somnului, nu mai are suficientă putere încât să îi facă pe copii somnoroși. Ecranele le țin mintea în alertă, mai ales atunci când joacă jocuri sau se uită la videoclipuri înainte de culcare.
Un cartier zgomotos sau părinți care au un program de lucru dezorganizat sau diferit de la zi la zi pot influența negativ somnul copilului.
10 factori care dereglează somnul copiilor:
- copiii cu un temperament mai dificil au mai des probleme legate de somn;
- copiii mai mici adorm mai greu decât cei mai mari;
- copiii care au probleme de somn când sunt mici continuă în același mod până mai târziu în viață dacă nu este; identificată și rezolvată cauza;
- copiii anxioși sunt mai predispuși la probleme legate de somn;
- copiii care se concentrează greu sau nu pot respecta reguli simple sunt mai susceptibili de a avea probleme la culcare;
- copiii care adorm cu părinții se trezesc mai des în timpul nopții;
- copiii ai căror părinți nu respectă rutina de seară adorm mai greu;
- părinții care nu impun limite și care reacționează exagerat la orice mică problemă vor avea copii cu probleme de somn;
- copiii care folosesc electronice în camera lor înainte de culcare vor adormi mai greu;
- părinții cu un program dezorganizat vor avea copii care vor adormi mai greu.
Acestea ar fi principalele probleme identificate în studiul realizat. Pe lângă acestea, mai sunt și alți factori care pot influența somnul copiilor precum lumina din camera lor sau posibilele tensiuni și certuri între părinți.
Ce pot face părinții?
Să îi ajute pe copii să adoarmă singuri;
Să respecte rutina înainte de somn;
Să limiteze folosirea electronicelor în dormitor și înainte de culcare;
Să stabilească limite clare, însă cu calm.
*Acest articol folosește informații din:
Risk and protective factors and processes for behavioral sleep problems among preschool and early school-aged children, ScienceDirect
10 reasons kids develop sleep problems, and how parents can help, The Conversation
COMENTARIILE TALE