Urăsc temele, mami!
Atât de repede încep copiii să aibă teme la şcoală încât noi, părinţii, suntem luaţi pe nepregătite. Nu ştim cum să îi ajutăm sau cât de mult să îi ajutăm. Şi aşa ajungem să auzim, adesea, ”Urăsc temele, mami!”.
sursa foto: parentdish.ca
Un studiu foarte serios realizat în Statele Unite timp de 30 de ani a analizat implicarea părinţilor în activitatea de la şcoală a copiilor lor. Rezultatele au fost neaşteptate. Copiii ai căror părinţi îi ajutau la teme, explicându-le fiecare exerciţiu sau compunere pe care o aveau de făcut, obţineau note mici la şcoală.
Cu părinţii la cârmă, copiii nu învaţă cum să înveţe ci doar cum să dea răspunsul corect. Sunt mai degrabă părinţii cei care răspund la întrebarea – cât fac doi plus doi – şi nu copiii.
Dacă ne ajutăm prea mult copiii când sunt în clasele primare, atunci când vor creşte şi vor avea dificultăţi în a înţelege o cerinţă sau o temă vor crede că nu sunt capabili sau că nu sunt suficient de inteligenţi. Aşa se acumulează frustrări care pot duce, mai târziu, la anxietate.
spune Jeff Wood, doctor în Psihologie la UCLA.
Care e, aşadar, cel bun comportament atunci când e vorba de temele copiilor noştri?
Nu există un singur răspuns. Dar studiul pare să indice că e mai bine să nu îi ajutăm pe copii cu temele pe care le pot face singuri. Pentru că asta le subminează încrederea în ei. E mai bine să îi învăţăm să pună întrebări, să gândească logic, să încerce singuri să obţină răspunsul corect. Chiar dacă nu reuşesc întodeauna, e important să preţuim efortul şi mai puţin rezultatul.
Voi cum procedaţi cu temele copiilor voştri?
Citeşte şi: Temele, povara din fiecare zi
Articol bazat pe:
– The Broken Compass: Parental Involvement With Children’s Education. Keith Robinson, profesor de sociologie Universitatea din Texas şi Angel Harris, profesor de sociologie Universitatea Duke
– Homework Time: Could Your Help Actually Hinder? , Psychology Today
Da, toti le-am urat si cu toate astea le-am avut inca din clasa I. Parintii nostri nu mai erau asa surprinsi sau luati pe nepregatite ca aveam teme.
Ca profesor, sunt perfect de acord. Eu nu apreciez dacă un elev îmi vine cu o temă perfectă, făcută de părinţi. Dacă nu ştie să-mi explice singur exerciţiul respectiv, îi spun că degeaba şi-a făcut tema!