Verde, galben, roșu. Un altfel de scenariu pentru copii + CONCURS
Copiii de astăzi sunt copiii internetului. Oricât am vrea să îi oprim, să le interzicem, să le limităm accesul e imposibil. Lumea lor se învârte în jurul internetului. Acolo sunt cărţile, ziarele, revistele, telefonul, televizorul, acolo sunt toate informaţiile din lume, dar şi jocurile şi grupul de prieteni. Trebuie să recunoaştem: cel puţin jumătate din viaţa lor este legată, într-un fel sau altul, de internet.

Perioada de pandemie prin care trecem ne-a demonstrat asta cu vârf și îndesat. Internetul a fost cel care i-a ajutat pe copii să învețe, să țină legătura cu prietenii și colegii de la școală, să se documenteze pentru teme și proiecte. Internetul le-a permis să creeze. Internetul i-a ajutat să nu se simtă atât de singuri într-o lume care li s-a închis în față, brusc, așa cum nu s-a mai întâmplat până acum.
În loc să spunem – eu nu îmi las copilul pe internet, nu îi permit să joace jocuri online, i-am interzis să intre pe reţelele de socializare – mai bine să îl învăţăm cum să folosească internetul pentru a învăţa, a socializa şi a se juca în siguranţă.
Copiii au acces la toată enciclopedia lumii online
Cred că internetul ar trebui predat în şcoală, alături de citire, literatură, matematică, ştiinţe sociale şi toate celelalte materii. Şi nu vorbesc despre lecţii de programare, ci despre lecţii de navigare pe internet.
Copiii trebuie să ştie cum să folosească internetul pentru documentare şi informare, trebuie să afle că pot urmări documentare despre câte-n lună și în stele, că au la îndemână tutoriale despre orice îi pasionează sau ar vrea să meșterească.
Copiii de azi au norocul incredibil de a avea acces, pe internet, la toată enciclopedia lumii. Dar trebuie învăţaţi şi să se folosească de toate aceste resurse în siguranţă. Pentru că internetul poate fi periculos. Mai ales când copiii încep să folosească rețelele de socializare și încep să posteze fotografii sau informații despre ei și activitățile lor. Sau când sunt tentați să vorbească pe internet cu persoane pe care nu le cunosc. Sau când devin victime ale furtului de identitate sau chiar a hărțurii online.
Internetul, o materie încă din clasa I
Internetul ar trebui să fie o materie încă din clasa I, de când învaţă să citească. Sunt atât de multe lucruri pe care le au de învățat pentru ca internetul să le fie prieten, nu dușman.

Sunt convinsă că ați vorbit cu copiii voștri despre internet, la fel cum am făcut și eu. I-am spus Sofiei – acum în clasa a VI-a – că pe internet sunt sute de milioane de oameni, că tot ceea ce face pe internet poate fi văzut de toată lumea și că oricine poate pune informaţii pe internet, de orice fel. I-am spus să nu adăuge în lista de prieteni persoane pe care nu le cunoaşte în viaţa reală, să nu dea informaţii personale pe internet și să nu vorbească cu persoane pe care nu le-a cunoscut faţă în faţă.
(P) Numai că ceea ce știm noi să le povestim despre internet este prea puțin pentru ei. Copiii noștri folosesc internetul în mult mai multe moduri decât noi ne putem chiar imagina. Așa că avem nevoie de ajutor.
Și avem ajutor, să stiți. Avem acum o platformă online gratuită pentru profesori și părinți.
Ce-ar fi să le spunem asta:
‘’Amprenta ta digitală este ceea ce te reprezintă online. Aceasta ar putea însemna fotografii, audio, videoclipuri, texte, “aprecieri” și comentarii pe care le postați pe profilurile prietenilor. Pe cât de important este să avem o reputație pozitivă offline (spre exemplu la școală), pe atât trebuie să menținem această reputație pozitivă în mediul online.
#EroiiInternetului
O poză sau o postare, despre care crezi că este amuzantă și inofensivă astăzi, ar putea fi văzută și înțeleasă greșit de oameni despre care nu ai crezut că o pot vedea – acum sau în viitor. De îndată ce postezi ceva online, cu greu mai poate fi șters.‘’
Nu-i așa că sună bine și e scris pe înțelesul copiilor? Fragmentul face parte dintr-un ghid accesibil profesorilor, dar și părinților, care se numește Eroii Internetului. Este creat de Google, The Net Safety Collaborative și Internet Keep Safe Coalition și este conceput pentru a-i învăța pe copii abilitățile de care au nevoie pentru a fi informați și în siguranță în mediul online.

Copiii vor afla ce înseamnă un profil online, cum să își păstreze private informațiile, cum depistează site-urile false și dezinformarea, cum să-și securizeze secretele și să își creeze parole puternice, cum să se ferească de hărțuitori și de cei care le atacă conturile sau le fură identitatea online.
Programul poate fi accesat de oricine, părinți, profesori, copii, de pe orice dispozitiv. Fără parole, fără să fie nevoie să furnizați date personale sau e-mailul. Vă va ajuta foarte mult, așa cum m-a ajutat și pe mine.
Și mai este ceva ce mi-a plăcut la acest această platformă creată de Google. Este jocul Interland, cu ajutorul căruia copiii călătoresc în mai multe ținuturi și învață cum să se comporte responsabil și să fie în siguranță.
Dacă sunteți profesor, la acest link – Eroii Internetului – găsiți tot ceea ce vă trebuie pentru a putea vorbi copiilor despre beneficiile și pericolele activității online, inclusive cu jocuri de făcut în clasă, cu exemple concrete și fișe de lucru. Iar dacă este posibil, vă rog vorbiți-le copiilor la clasă despre siguranța online, fie la orele de dirigenție, fie la cele de Tehnologia Informației. O să îi cuceriți și o să îi ajutați cu adevărat.

Iar dacă sunteți părinți, accesați împreună cu copiii acest link – Eroii Internetului. Ghidul Familiei – și veți putea vorbi deschis cu copiii voștri despre ce înseamnă navigarea pe internet sau rețelele sociale. Veți sta mai liniștiți când veți știi că cei mici știu să se păzească de pericole și folosesc internetul pentru a învăța despre lumea asta mare.
5 SUPER-PREMII DE LA GOOGLE
Google vrea să premieze cinci cititori ai blogului, fie ei părinți sau profesori, cu câte un kit Eroii Internetului.
Trebuie doar să intrați pe platforma online a Google. Și apoi să îmi spuneți cum îi pot ajuta #EroiiInternetului pe copiii voștri sau pe elevii din clasa voastră. Aștept comentariile voastre la postarea de pe facebook.
Concursul durează până pe 10 septembrie. Cele mai interesante cinci comentarii vor primi premiile oferite de Google.
UPDATE 11 septembrie – Cei cinci câștigători ai concursului sunt: Florina Catrici, Raluca Istrate, Ella Moi, Emilia Hotea și Camelia Stănici. Comentariile lor le puteți vedea la postarea de pe facebook a acestui articol. Felicitări!
Educația digitală- elementară pentru toți copiii noii generații, chiar și pentru cei din mediul rural. Interesată abordarea programei!
Mă bucur că vă place ghidul și sper să vă fie de folos. Vă rog să postați comentariul dvs. și pe pagina de facebook a blogului, ar fi păcat să nu intrați în concurs. Acesta este linkul: https://www.facebook.com/educatiecudragoste.ro/posts/4332836633454335
Mulțumesc 🙂
Când copilul este aruncat brusc în sfera virtuală, are nevoie de un colac de salvare ca să învețe să înoate…ei, bine, cursul oferă siguranță, încredere și lucruri practice copilului…important e să înoate de plăcere și să ajungă la mal!
Foarte frumos spus 🙂 Sper ca acest ghid să vă fie de folos. Vă rog să adăugați comentariul dvs. și la postarea de pe facebook, așa e mai ușor de ținut evidența participanților la concurs. Doar dați click aici: https://www.facebook.com/educatiecudragoste.ro/posts/4332836633454335