Viaţa puilor de animale – documentare pentru pici

Încă de când era mai mică, Sofia mi-a adresat adesea întrebări la care îmi era greu să îi răspund fără să îi exemplific: Cum de luminează becul? De ce poţi muta programele la televizor cu telecomanda? Cât de mare este universul?  De ce egiptenii foloseau hierogliefele? Sunt întrebări de la care se pot naşte mari pasiuni. Dacă ştim cum să le răspundem.

În momente ca acestea, internetul devine cel mai bun prieten al nostru şi al copiilor noştri. Pentru că e o resursă nelimitată de cunoaştere, extinde orizonturile, hrăneşte curiozitatea, oferă explicaţii şi devine un profesor atotştiutor. Dacă primul contact al copiilor cu internetul este pentru a învăţa şi a afla lucruri noi, cred că aşa îl vor folosi şi pe viitor şi nu se vor lăsa acaparaţi numai de jocuri şi reţele de socializare atunci când vor creşte mai mari.

De la documentare cu piramide s-a născut pasiunea Sofiei pentru lumea antică şi mitologie. De la documentare cu viaţa animalelor şi a insectelor începe să crească interesul ei pentru biologie. Sunt lucruri pe care nu le învaţă, încă, la şcoală. Dar pe care le-a descoperit acasă. E greu, însă, de găsit pe internet documentare pe înţelesul copiilor, suficient de scurte, dar şi de explicite. Şi nici nu îi putem lăsa pe ei să caute, singuri, astfel de resurse. Cel puţin nu deocamdată, când nu ştiu să se ferească de conţinutul nepotrivit.

În fiecare săptămână voi aduna resurse educaţionale pentru copii de toate vârstele şi le voi adăuga aici, în secţiunea #şcoaladepeinternet. Sunt mini-documentare pe care noi le-am văzut şi care sunt sigure de folosit acasă, dar şi în clasă.

 

CUM SE NASC ŞI CUM SE COMPORTĂ PUII DE ANIMALE?
pentru copii de la 3 ani

1. Puii de raţă se descurcă singuri, încă din primele zile de viaţă. Mama-raţă e, însă, întotdeauna prin preajmă.

2. Puii de urs polar se luptă cu nămeţii atunci când ies, pentru prima dată, din bârlog

3. Pinguinii îşi apără puii de frig şi îi hrănesc până devin suficient de puternici

 

Pentru părinţii care vor să afle mai multe despre cum pot folosi internetul în avantajul copiilor, există Ora de Net, un proiect al Salvaţi Copiii România despre care am aflat recent la conferinţele Social Moms. Sunt adunate acolo resurse despre folosirea noilor tehnologii pentru copii şi adolescenţi, pe grupe de vârstă. Mie mi-a fost de mare ajutor, sper că şi vouă.

Citeşte şi: Viaţa secretă a adolescenţilor de pe internet

You may also like...

1 Response

  1. Angheluță says:

    Sincere felicitări!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>